Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Positivt trendbrott: Ökad trygghet i Svedala kommun

Publicerad 2021-11-18 kl 10:42
Uppdaterad 2021-11-18 kl 13:36

T.v. Kommunstyrelsens ordförande Linda allansson Wester och t.h. kommunpolisen Paul Nilsson

Svedala kommun är en trygg plats. Men de senaste åren har trygghetsmätningarna visat på sjunkande siffror. Nu rör sig siffrorna uppåt igen, dessutom rejält. Nu är målet att kommunen ska fortsätta på den inslagna vägen.  

Polisens och kommunens trygghetsmätning för 2021 visar upp glädjande siffror för Svedala kommun. Mätningens index (1.75) pekar på att tryggheten inte varit på så goda nivåer sedan 2013, och resultatet är en markant förbättring från förra årets index (2,13).  
 
– Det är glädjande att våra invånares känsla av trygghet är så god. Känslan av trygghet ska vara en självklarhet i vår kommun. Tillsammans fortsätter vi att arbeta med att förstärka den känslan. Trygghetsfrågorna kommer alltid att vara i fokus, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester.
 
På område efter område uppger kommunens invånare att de upplever färre störningar och problem. Detta gäller bland annat missbruksproblem, utsatthet för brott, känsla av otrygghet och hur man upplever att polisens agerar mot problem.
 
Det finns dock delar som sticker ut i negativ bemärkelse. Nedskräpning, buskörning med mopeder och traktorer, bilar som kör för fort och störande ungdomsgäng klassas som problemområden. Men även här går talen i rätt riktning.  
 
– Vi hoppas att våra insatser med samverkansprojektet Youngster och kommunens satsningar på socialarbetare för ungdomar och pedagoger i skolan kan ge positiv effekt framöver, förklarar Paul Nilsson, kommunpolis i Svedala.
 
Polisens ambition stannar inte vid årets goda resultat. Önskemålet är att så småningom gå tillbaka till tidigare ännu högre nivåer av trygghet.
 

– Det gäller att vi inte slappnar av. Jag kommer att vara uppmärksam på negativa trender om något dyker upp. Vi kommer att följa allt noggrant. Det är viktigt med bra samverkan i hela kommunen och att alla hjälper till, t.ex. genom effektiv grannsamverkan, utvecklar kommunpolisen Paul Nilsson.

Läs hela rapporten på Polisens hemsida.