Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Fortsatt specifika regler för servering av mat och dryck

Publicerad 2021-06-16 kl 13:10

Foto: Pixabay

Lättnader av restriktioner mot covid-19 har påbörjats men fortfarande gäller specifika regler för restauranger, barer, caféer, cateringverksamheter, nattklubbar och andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster. Restaurangerna i Svedala kommun har visat bra resultat och gör ett fint arbete i att minska smittspridningen!

Kommunens Bygg och miljöenhet hjälper fortfarande Smittskydd Skåne med att kontrollera trängsel för att förhindra smitta och spridning av covid-19. Hos oss kan restauranger och serveringar även få rådgivning om hur föreskrifterna ska uppfyllas.

Gällande regler:

  • Riktlinjen från folkhälsomyndigheten är att gästerna ska kunna hålla minst en meters avstånd till varandra.
  • Gästerna ska alltid äta och dricka sittandes vid bord. Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Buffé går bra om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Ett sällskap, såsom familj eller nära vänner, får vara max 4 personer. Ni bör undvika att sitta tätt tillsammans. Det går att sitta vid en bardisk så länge det inte uppstår trängsel.
  • Att beställa, hämta och betala för mat vid en disk är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Verksamheten ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför och utanför entrédörren.
  • Verksamheten ansvarar för att erbjuda handsprit eller möjlighet att tvätta händerna.

Håll ut och håll avstånd!

Som medborgare och gäst har vi alla skyldighet att inte bidra till ökad trängsel. Ser du att det är fullt någonstans – gå till ett annat ställe. Håll avstånd till dina medmänniskor och respektera de åtgärder som affärer och restauranger gör för att undvika trängsel.

Hantering av klagomålsärenden

Bygg och miljö tar emot anmälningar om verksamheter som inte följer reglerna kring trängsel på serveringar. Vill du lämna ett klagomål eller har frågor om trängselkontrollerna så når du oss via mejl till adressen registrator.bmn@svedala.se. Tänk på att det inte är till kommunen du vänder dig om du har klagomål på andra ställen än serveringar, då kontaktar du istället Länsstyrelsen Skåne. Du når dem via skane@lansstyrelsen.se.

 

Sidansvarig: Linda Holst