Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Bra att veta när du söker bygglov

Publicerad 2021-06-17 kl 11:25
Uppdaterad 2021-06-18 kl 08:41

Foto: Michal Jarmoluk, Pixabay

Att söka bygglov är inte alltid så lätt, och processen ser olika ut från ärende till ärende. När du söker bygglov är det också många frågor längs vägen. Vad händer efter att jag har skickat in min ansökan? Vem handlägger mitt ärende? Vem ska jag prata med om jag har frågor?
Svedala kommun vill underlätta för dig så mycket som möjligt. Här reder vi ut vad som gäller.

Vad händer när jag har skickat in min ansökan?

När din ansökan har skickats in till oss på Bygg och miljö så registreras den av våra bygglovsadministratörer som sedan återkopplar till dig att du nu har ett ärende hos oss. Återkopplingen innehåller också information om nästa steg i processen samt vilka tidsramar som gäller för handläggning av ditt ärende. Det är därför viktigt att du läser informationen noga. Notera också vilket diarienummer ditt ärende får och använd detta när du kontaktar oss angående din ansökan.

Vem handlägger mitt ärende?

När din ansökan har registrerats arbetar bygglovshandläggare, bygglovsarkitekt och i vissa fall även stadsarkitekten tillsammans. De går igenom din ansökan gemensamt för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

Detta innebär att ditt ärende i ett inledande skede inte har en enskild handläggare. Istället vill vi hjälpa dig att skicka in alla handlingar vi behöver. I denna del av processen kan alltså handläggarna begära in kompletterande uppgifter. När din ansökan anses komplett får du en handläggare som gör en prövning av ditt ärende och fattar ett beslut.

Vem ska jag prata med om jag har frågor?

Oavsett vilken fråga du har kan du alltid mejla oss. Vi ser till att din fråga hamnar hos den handläggare som bäst kan svara.  

Har du frågor kring en begäran om komplettering kan vilken av våra handläggare som helst hjälpa dig eftersom de går igenom din ansökan gemensamt. Mejlar du eller ringer oss på våra telefontider ska du helt enkelt be att få prata med en bygglovshandläggare.

Om ditt ärende är tilldelat en handläggare är det denna person du i första hand ska vända dig till.  Informationsbrevet du får när ditt ärende är komplett innehåller också kontaktuppgifter till den handläggare som ansvarar för ditt ärende.

Har du istället en fråga om var i processen ditt ärende befinner sig, eller om du ska skicka in handlingar, är det bygglovsadministratörerna du ska kontakta. Du når dem enklast via mejl och får där också snabbast hjälp.  

Hur kommer jag i kontakt med er?

 • Telefon: måndagar, tisdagar och torsdagar kl. 10 – 12, samt onsdagar kl. 15 – 17.
  Ring 040-626 80 00.
 • Mejl: registrator.bmn@svedala.se
 • Vill du skicka handlingar via post är adressen:
  Svedala kommun
  Bygg och miljö
  233 80 Svedala 
Sidansvarig: Daniel Bramsell