Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Strömma film utan kostnad med Cineasterna och Biblioteken

Publicerad 2021-02-26 kl 10:24
Uppdaterad 2021-04-07 kl 15:13

Med Cineasterna kan du strömma kvalitetsfilm på mobil, padda, dator och TV.

Har du lånekort på Biblioteken i Svedala? Då kan du redan idag välja och vraka bland tusentals kvalitetsfilmer på cineasterna.se. Förutom prisbelönta storfilmer hittar du även internationella pärlor som inte alltid syns i de kommersiella tjänsterna. 

Biblioteken i Svedala har sedan hösten 2019 erbjudit den digitala tjänsten Cineasterna. Med den kan alla med lånekort låna strömmad film hem till TV, datorn, paddan eller telefonen, utan att behöva ta sig till biblioteket. 

Cineasterna – bibliotekens digitala filmkanal

– Till skillnad från till exempel Netflix och HBO är Cineasterna helt avgiftsfritt för användaren. Dessutom finns ett stort utbud av kvalitetsfilmer, från klassiker till nya omtalade filmer. I dagsläget kan du välja bland 3000 filmer från 82 länder och 52 olika språk. En väldig bredd, med andra ord, säger Karin Blom, bibliotekarie på Biblioteken i Svedala kommun. 

Egentligen är det inte något nytt med filmutlåning på biblioteket. I flera år lånades det ut VHS, och därefter tog DVD vid. Men med strömning över nätet kan flera låna samma titel samtidigt.  

– Många har reagerat positivt och sagt att det är en bra service. Det som går bra är prisbelönta filmer som "Parasit" (Bästa film, Oscarsgalan 2020) och storfilmer som "Red Joan". Sen är även LasseMaja-filmerna och filmer som animerade ”Blixten och det magiska huset” väldigt populära, förklarar Karin Blom.  

För den som inte har lånekort är det lätt att fylla i formuläret på bibliotekens hemsida. Därefter kan du titta på film på Cineasterna genom att logga in med personnummer och pinkod.  

– Tänk bara på att du behöver besöka eller höra av dig till ditt bibliotek inom en vecka för att ditt lånekonto ska fortsätta vara aktivt, poängterar Karin Blom. 

För den som inte vet var man ska börja, har Karin tips på personliga favoriter från det stora utbudet.

– Om jag ska nämna en skulle jag säga "Moonlight" som vann en Oscar för Bästa film 2017. Trots svåra ämnen är filmen så vacker och mjukt berättad. Den stannade kvar väldigt länge hos mig. Bland barnfilmer måste jag säga alla Astrid Lindgren-filmerna och den japanska pärlan "Miraï, min lillasyster" som handlar om hur livet kan förändras av att få ett litet syskon, avslutar Karin Blom.

Sidansvarig: Linda Holst