Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Nya regler om rapportering av farligt avfall

Publicerad 2020-11-02 kl 14:43

En utökad anteckningsskyldighet började gälla den 1 augusti och berör alla verksamheter som på något sätt behandlar farligt avfall, såväl tung industri som förskoleverksamhet. Från den 1 november ska dessa verksamheter börja rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till ett nytt register hos Naturvårdsverket.

Till farligt avfall räknas till exempel farlighetsmärkta kemikalier (farosymbol på förpackningen eller annan farlighetsinformation), elektronik såsom elkablar, mobiltelefoner, batterier och lysröre eller lågenergilampor, och avfallsrester av mineraloljor som spilloljor, smörjoljor och motoroljor.

Naturvårdsverket arbetar med att utveckla en lösning som gör det möjligt för verksamheter att lämna in uppgifter till avfallsregistret digitalt via e-tjänst, men redan nu finns information för hur din verksamhet kan förbereda sig.

Frågor och svar om nya avfallsregistret för farligt avfall på Naturvårdsverkets webbplats

Sidansvarig: Linda Granath