Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Provtagning av vård- och omsorgspersonal utökas till alla Skånes kommuner

Publicerad 2020-06-02 kl 09:30

Nu har provtagningen av kommunal vård- och omsorgspersonal utökats till Skånes alla 33 kommuner, efter att en pilottest genomförts i Kristianstad.

Det är personal som uppvisar symptom av covid-19 inom särskilda boende och LSS samt hemtjänst som prioriteras och det är Region Skåne som utför provtagningen.

- Jag är glad över att provtagningen breddas så att fler av vår personal som uppvisar symptom nu kan testas. En utökad testning skapar ytterligare trygghet för våra brukare och medarbetare, säger Leena Berlin Hallrup, socialchef i Svedala kommun.

I dagsläget är inte många sjuka inom vård- och omsorgsverksamheten i kommunen. Däremot så följer verksamheten rekommendationen att man ska stanna hemma och sjukskriva sig om man har feber och/eller lindriga luftvägssymtom.

-  Provtagning ska endast göras på vård- och omsorgspersonal som har insjuknat med feber och/eller luftvägssymtom eller plötsligt luktbortfall och det ska ske inom 72 timmar från första symtom. Om det blir aktuellt med provtagning av personal så är det den anställdes närmaste chef som gör en beställning till Region Skånes provtagningsenhet, säger Anita Persson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Region Skånes provtagningsenheter finns för närvarande vid sjukhusen i Helsingborg, Kristianstad, Lund, Malmö, Ystad, Hässleholm och Trelleborg.

Sidansvarig: Linda Holst