Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Varför fäller vi gudaträden?

Publicerad 2020-02-18 kl 13:59

Foto: Scandinav Bildbyrå AB

Svedala kommun har inventerat förekomsten av gudaträd på kommunal mark och två platser med totalt 10 gudaträd har identifierats. Träden runt parkeringen på Trädgårdsgatan i Svedala samt ett exemplar på hundrastplatsen i Bara.

Första steget i åtgärderna innefattar fällning och insamling av frön för destruktion. Detta görs i februari 2020. Sedan kommer rotskott bekämpas under växtsäsongen och under hösten kommer uppgrävning av stubbar och rotsystem göras.

Gudaträd är sedan juli 2019 förbuden i EU-förordningen och anses vara regelbundet eller sporadiskt förekommande i Sverige. Flera egenskaper hos gudaträden gör de bedöms som invasiva.

Med anledning av ovanstående är Svedala kommun tvingad att vidta bekämpningsåtgärder av gudaträden på de aktuella platserna i enlighet med nu gällande lagstiftning.

Den 1 januari 2019 inträdde förordningen SFS 2018:1939 om invasiva främmande arter. Enligt denna är det förbjudet att importera, sälja, odla, föda upp, transportera, använda, byta, släppa ut i naturen eller hålla levande exemplar av de arter som finns upptagna på den s.k. unionsförteckningen över invasiva främmande arter. Det är inte heller tillåtet att låta dessa arter växa eller reproducera sig.