Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Spångholmsskolan ska byggas om för bättre inomhusmiljö

Publicerad 2020-08-06 kl 11:48

Spångholmsskolan i Bara har drabbats av mögel, trots tidigare åtgärder. Svedala kommun och det kommunala fastighetsbolaget Svedab har tagit beslut om att bygga om skolan. Terminsstarten skjuts upp till den 17 augusti i väntan på utredning och åtgärder.

– Vi tar det här på största allvar och utgår från försiktighetsprincipen och har därför beslutat att inte bedriva någon verksamhet i lokalerna innan vi kan klargjort vilka åtgärder som behövs göras för att garantera en hälsosam arbetsmiljö, säger Hans Järvestam, ordförande i utbildningsnämnden i Svedala kommun.


Under våren byggdes delar av skolan om efter prover som visade på fukt, men nya provresultat visar nu på mögelangrepp på andra delar av skolan. Svedab, som är fastighetsägare, bedömer Spångholmsskolan i grunden som en bra byggnad och kommer att vidta åtgärder.


- Inom branschen finns en stor kunskap och erfarenhet av hur vi åtgärdar denna typ av problem. Vi undersöker nu hur det ska ske på bästa sätt i Spångholmsskolan. Vi vill skapa en bra skola med bra innemiljö, säger Cecilia Önnevik, vd på Svedab.


Svedab undersöker också vad som kan göras för att skapa en bra innemiljö på Spångholmsskolan, även under byggtiden, så att skolan kan användas för undervisning. Ett intensivt arbete pågår samtidigt med att hitta provisoriska lokaler till Spångholmsskolans elever om behov uppstår.


- Det viktigaste är att säkra upp att både barn och medarbetare får en bra arbetsmiljö. Nu tar vi fram en plan för att skapa en bra lösning för samtliga inblandade, säger Fredrik Aksell, utbildningschef i Svedala kommun.

Sidansvarig: Linda Holst