Stäng

Pressmeddelande: Minskad julbelysning för att bidra i energikrisen

I energikrisen som råder i Sverige och Europa vill Svedala kommun hjälpa till genom att minska sin energiförbrukning – på olika sätt. Därför kommer kommunen i år att kraftigt minska julbelysningen jämfört med tidigare. Även belysningen i samband med kampanjerna Rosa Bandet nu i oktober och Mustasch¬kampen i november kommer att minska avsevärt runt om i kommunen.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vi som kommun vill ta vårt ansvar och bidra i detta bekymmersamma läge. Med en eftertänksam och planerad energiförbrukning hjälps vi åt att minska trycket på elnätet. Även om vi har ett bra och bundet elavtal ska vi vara solidariska och inte slösa i onödan, säger Johanna Andersson, gatu- och parkchef.

Julbelysningen kommer att minska med ungefär hälften jämfört med ifjol, och detta i hela kommunen. Dessutom är den bara tänd till i mitten av januari istället för månaden ut som tidigare.

De centrala delarna i kommuns tätorter prioriteras, och det kommer även att finnas en julgran med belysning i Svedala, Bara och Klågerup precis som vanligt. All julbelysning är LED-lampor.   

– Julen är en högtid då vi egentligen vill sprida ljus och glädje. Därtill är julbelysningen viktig för våra företag, och den mörka årstiden gör också att belysningen har betydelse ur trygghetssynpunkt. Därför vill vi inte minska mer på belysningen. Vi försöker hitta en rimlig balans i detta och hoppas kommuninvånarna och näringslivet har förståelse för kommunens initiativ, säger kommundirektör Johan Lundgren.       

Utöver julbelysningen pågår nu ett arbete inom hela Svedala kommun för att identifiera små och stora åtgärder som minskar elanvändningen både på kort och lång sikt. En uppmaning att se över respektive verksamhet har skickats ut till enheterna. Åtgärder som har stor påverkan, till exempel att sänka inomhustemperaturen eller stänga ner lokaler, kräver dialog och djupare analys. Prioriterat är att ha en eftertänksam energiförbrukning utan att skära ner på servicenivån.    

Svedala kommun har med sina fastighetsbolag sedan flera år arbetat med strategiska energibesparande åtgärder. Till exempel har energislukande lampor kontinuerligt ersatts med LED-belysning, och numera återanvänds spillvärme till att värma upp kommunens friluftsbad.  

  

För mer information

Johanna Andersson, gatu- och parkchef, telefon 040–626 82 12

johanna.andersson@svedala.se 

Publicerad 2022-10-10 kl 13:59