Stäng

Pressmeddelande: Tryggheten ökar för andra året i rad

Trygghet för medborgarna är av yttersta vikt. Bild: Pixabay Annabell P

Förra årets positiva trendbrott håller i sig. Svedala kommun blir en alltmer tryggare plats. I årets trygghetsmätning når kommunen de bästa siffrorna sedan det historiskt trygga 2013.

Polisens och Svedala kommuns trygghetsmätning för 2022 visar återigen upp glädjande siffror. Mätningens index 1.73 pekar på att tryggheten inte varit på så goda nivåer sedan 2013, och fortsätter på förra årets inslagna väg. 2021 låg index på 1.78, se bifogad kurva.
– Utgångspunkten för undersökningen är att fråga vad medborgarna upplever. Det är viktigt för oss att få en lokal lägesbild. Det i sin tur hjälper oss att se var vi ska rikta våra insatser för att förebygga brott, säger Paul Nilsson, kommunpolis i Svedala kommun.

Efter förra årets kraftiga förbättring på område efter område är det något färre tydliga förbättringar som syns i undersökningen i år. Det som sticker ut positivt är att färre störs av bråkiga ungdomsgäng och buskörning, och det finns även en nedgång i observerat narkotikamissbruk och öppen försäljning.

Det finns dock delar som sticker ut i negativ bemärkelse. Det senaste året har skadegörelse i Bara och Klågerup haft tydlig inverkan på det i övrigt positiva resultatet. Det anmärkningsvärda är att kommunens kostnader för skadegörelse totalt sett har sjunkit det senaste året.
– Trenden är ihållande positiv överlag och det känns förstås bra. Samtidigt är det tydligt vilka delar medborgarna vill att det jobbas vidare med och det fogar vi in i handlingsplanen för kommunens trygghetsarbete framöver: trafikbeteenden, tryggheten utomhus och skadegörelse, säger Karl Dannestam, säkerhets- och beredskapschef i Svedala kommun.

Ladda ner graf för trygghetsmätningen.

För mer information

Karl Dannestam
Säkerhets- och beredskapschef
Telefon 070-947 81 45
karl.dannestam@svedala.se 

Publicerad 2022-11-17 kl 13:09
Sidansvarig: Daniel Bramsell
Uppdaterad 2022-12-01 kl 09:27