Stäng

Pressmeddelande: Arknat bygger platsdesignat vindskydd vid Eksholmssjön

Eksholmssjön

I sommar kommer 30 utvalda arkitekturstudenter från hela Skandinavien till Skåne för att skapa platser där arkitektur möter natur. Eksholmssjön i Svedala kommun, som också är en del av Skåneleden, är en av platserna. Det är arkitekturfestivalen Arknat som ska designa och bygga spektakulära vindskydd under ett par intensiva augustiveckor.

Arknat har genom åren uppmärksammats internationellt och prisats för sitt unika koncept där studenter, näringsliv, kommuner och allmänheten samarbetar för bästa resultat. Det handlar om funktionella och nyskapande vindskydd med plats för samvaro, vila, skydd och inspiration för människor som är ute i naturen.

Svedala kommun har inlett ett projekt tillsammans med Arknat för att utveckla lägerplatsen vid Eksholmssjön med ett platsdesignat vindskydd.
– Vi har en fantastiskt vacker och omväxlande natur i kommunen. Arknat har visat att arkitektur inte bara kan ta plats i städer och tätorter. Vi är glada och stolta över detta projekt där vi förenar arkitektur, friluftsliv och rekreation på en – för arkitekturen – innovativ plats. Eksholmssjön, som är omgiven av karaktärsfulla bokträd, är en populär lägerplats längs Skåneleden. På detta sätt vill vi inspirera människor till att komma ut i naturen ännu mer vilket är bra för folkhälsan. En utvecklad lägerplats blir även ett fint tillskott för föreningarna i kommunen, säger Tomas Djurfeldt, områdeschef för kultur och fritid på Svedala kommun.

Under två veckor i augusti kommer designidéer realiseras i form av unika, platsdesignade vindskydd för allmänheten och visa hur arkitektur och natur kan flätas samman. Indelade i tre grupper ska arkitekturstudenterna tillsammans utforma och bygga vindskydd i trä. Förutom vid Eksholmssjön i Svedala kommun ska vindskydd samtidigt byggas i Vellinge och Trelleborgs kommuner.

Tidplan

11 augusti: Arkitekturstudenterna besöker de tre platserna för att inspireras och få idéer till hur vindskydden ska se ut på respektive plats.

Media hälsas välkommen när studenterna är på plats vid Eksholmssjön i Svedala kommun. Vi återkommer med en pressinbjudan i början av augusti.

12–23 augusti: Studenterna utvecklar idéerna och bygger de tre vindskydden. Byggprocessen börjar vid studenternas bas i Smygehuk och avslutas sedan på respektive plats. 

24 augusti: Vindskydden invigs på respektive plats! Detta sker vid olika tidpunkter under dagen.

Media och allmänhet hälsas välkommen till invigningen vid Eksholmssjön i Svedala kommun. Vi återkommer med tid och program för detta.

Fakta

Läs mer om Arknat

Redan nu i juni kommer Arknat att bygga tre vindskydd i kommuner i västra Skåne, och förra sommaren byggdes tre vindskydd i nordöstra Skåne.

För mer information

Tomas Djurfeldt, områdeschef för kultur och fritid, telefon 070-947 82 36
tomas.djurfeldt@svedala.se

 

Publicerad 2022-05-17 kl 08:50
Sidansvarig: Daniel Bramsell