Stäng

Pressmeddelande: Årets pristagare inom kultur och idrott

Varje år delar Svedala kommun ut priser och stipendier inom kultur- och idrottsområdet. Pristagarna tar emot utmärkelserna under högtidliga former i samband med nationaldagsfirandet på Stortorget i Svedala den 6 juni.

Kultur- och fritidsnämnden har utsett följande fyra pristagare:

Årets kulturpris 2021: Morgan Levin
Motivering:
Morgans böcker är fantastiska dokument om en svunnen tid. De berättar om de färgstarka profiler som en gång levde i vår trakt och ger oss på så sätt tillgång till den lokala kulturhistorien. I ”Byn och människorna” har Morgan har intervjuat personer som levt hela sitt liv i Vismarlöv, personer som verkligen vet. I ”Det var en gång” får läsaren själv avgöra om berättelserna ska uppfattas som skrönor eller sanningar.

Morgan har också inspirerat barn och unga när han besökt och föreläst i våra skolor. Svedala kommun vill med detta kulturpris ge en eloge till Morgan som samlat in dessa ord och gett oss alla tillgång till ett stycke kulturhistoria som annars kanske glömts bort.

Årets idrottspris 2021: Jacob Carlén, FK Tor
Motivering:
I Jacobs familj handlar det mycket om gymnastik. Båda föräldrarna är och har varit aktiva och såg till att Jacob började på Hassegympa i Svedala GIF redan i förskoleåldern. Sedan blev det artistisk gymnastik och därefter truppgymnastik. Men när Jacob var 12 slutade han helt och höll upp med gymnastiken ända tills pappa tog med honom till SM-veckan i Helsingborg 2018. Där fick Jacob upp ögonen för trampolin och efter en kort tids träning blev han tvåa i Ungdoms-SM 2019.

Sedan har det gått väldigt snabbt. När det var dags för SM i dubbel-mini-trampolin i november 2021, vann Jacob både juniorklassen och - som förstaårssenior – även seniorklassen. Nu siktar han mot VM! Jakob tränar i FK Tor och är hjälpledare i Svedala GIF. Svedala kommun önskar Jacob all lycka framöver.

Årets kulturstipendium 2021: Julia Fredlund
Motivering:
Redan som femåring gick Julia på kulturskolan i Svedala och tog lektioner i dans, sång, piano och cello. Nu går hon på Malmö Latinskola där sång och cello är hennes ämnen. Julia ha medverkat i Svedala Lions Lucia fyra gånger varav ett år som Lucia. Hon har också varit med i Malmö Stad Lucia och i uppsättningen av musikalen Spelman på taket på Malmö Latinskola. Julia söker nu vidare på olika folkhögskolor med musikalinriktning. Svedala kommun vill med detta stipendium uppmuntra Julia till att fortsätta på den inslagna musikalbanan.

Årets ledare för barn och unga 2021: Benjamin Andersen, Tsukahara Gymnastikklubb
Motivering:
Benjamin har lagt mycket tid och engagemang på att ge gymnasterna i Tsukahara GK en god och kvalitativ träning i truppgymnastik. Hans omväxlande och utmanande träningspass har uppskattats av både gymnaster och anhöriga. Utöver omfattande träning har Benjamin ordnat läger med övernattning och stöttat gymnasterna i deras oro om riskerna för att inte kunna träna normalt under coronapandemin.

Benjamin har också varit engagerad i att utveckla föreningen, både när det gäller redskap och framtida tävlingar, vilket lockat nya gymnaster till föreningen och gjort att fler grupper har kommit till. Svedala kommun vill med detta stipendium uppmuntra Benjamin i sin fortsatta gärning som tränare.

Nationaldagsfirande på Stortorget

Efter två år av digitalt firande är det återigen möjligt för traditionsenligt nationaldagsfirande på Stortorget i Svedala den 6 juni. Förutom prisutdelning av kommunens och Rotarys utmärkelser blir det sång, musik, flagghissning och tal av kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M). Musikunderhållningen levereras av Samira Manners, Svedala Blåsorkester, Svedala Schlagerkör samt körer, ensemble och slagverkare från Kulturskolan. I år har kommunen också speciellt inbjudit nya svenska medborgare till en välkomstceremoni.

Efter nationaldagsfirandet är Artmagine på plats och gör ballongfigurer till alla barn. Själva programmet på Stortorget börjar kl. 11.00.

Kontaktuppgifter till pristagarna

Morgan Levin, Årets kulturpris, telefon 0701-58 55 06

Jacob Carlén, Årets idrottspris, telefon 0723-99 64 11

Julia Fredlund, Årets kulturstipendium, telefon 0709-74 79 91

Benjamin Andersen, Årets ledare för barn och unga, telefon 0709-60 75 91 

 

Publicerad 2022-06-02 kl 09:04
Sidansvarig: Daniel Bramsell
Uppdaterad 2022-06-02 kl 13:58