Stäng

Pressmeddelande: Svedala kommun gick 125 miljoner plus 2021

Under onsdagens kommunfullmäktige antogs Svedala kommuns årsredovisning för 2021. Årsredovisningen visar ett resultat på 125,3 miljoner kronor. Pensionsskulden minskar och skatteunderlaget ökar, vilket bådar gott för framtiden. Ett annat beslut är att avgifterna för bygglov slopas för den som sätter upp solpaneler med avvikande takfärg.

Svedala kommuns resultat för 2021 landade på 125,3 miljoner kronor, vilket var drygt 100 miljoner kronor bättre än budget. Det goda resultatet förklaras främst av att den svenska ekonomin återhämtat sig snabbare efter BNP-fallet 2020. Detta har bidragit till att intäkterna från skatter och statsbidrag ökat mer än budget. Dessutom utbetalades nya riktade statsbidrag för att stärka välfärden under coronapandemin.
– Dessa förutsättningar i kombination med att våra verksamheter leds på ett ansvarsfullt och effektivt sätt gör mig både stolt och trygg att vår kommun är väl rustad för framtiden, säger kommundirektör Johan Lundgren.

Kommunens pensionsskuld minskar

Dessa nya obudgeterade intäkter under 2021 möjliggjorde en ny inlösen på 61,8 miljoner kronor av kommunens pensionsskuld. Även 2020 genomfördes en större inlösen på 100 miljoner kronor. Framöver kommer dessa inlösningar innebära minskade utgifter för kommunen. Det kommer att ge mer pengar över till välfärdsuppdraget i framtiden.
– Det som är lovande är att vi har ordning i finanserna. Vi har ett positivt resultat och bra ekonomistyrning. Det ger oss möjligheter att planera långsiktigt och att vara motståndskraftiga ifall vi stöter på svårigheter, säger Boris Blumenfeld, ekonomi- och utvecklingschef på Svedala kommun.

2021 var precis som 2020 ett år där coronapandemins effekter på sjukfrånvaron var märkbara. Dock stannade den ökade sjukfrånvaron av, och 2021 minskade sjukfrånvaron med 0,9 procentenheter.

Fler flyttar hit och betalar skatt i kommunen

Svedala kommun har för andra året i rad Skånes högsta befolkningstillväxt. Trenden håller i sig och kommunen får runt 400-500 nya invånare varje år. Detta är en gynnsam utveckling då kommunens åldrande befolkning kommer att nyttja mer kommunal service de närmaste åren. Därför behövs fler medborgare som kan öka kommunens skatteunderlag.

Lättare för den som ställer om till förnyelsebara energikällor

Kommunfullmäktige beslutade även att underlätta för de som vill sätta upp solpaneler som avviker från takets färg. Det krävs ett bygglov för att sätta upp solpaneler med annan färg än taket. Dessa bygglov kommer att vara avgiftsfria retroaktivt från 1 januari 2022.

För mer information

Boris Blumenfeld, ekonomi- och utvecklingschef, telefon 040-626 83 17, boris.blumenfeld@svedala.se

 

Publicerad 2022-04-28 kl 15:08
Sidansvarig: Daniel Bramsell