Stäng

Bli deltidsbrandman

Som deltidsbrandman får du många nya färdigheter och spännande utmaningar. Foto: Räddningstjänsten

Kontakt

Räddningstjänsten
raddningstjansten@svedala.se

Vi på Räddningstjänsten i Svedala arbetar för just din säkerhet. Vi är en engagerad och sammansvetsad grupp med stark gemenskap. Du som känner ett stort engagemang för din hemkommun och vill vara med och hjälpa människor i din omgivning är kanske vår nästa deltidsbrandman!

Intresseanmälan till att bli brandman i Svedala

Om du är nyfiken eller funderar på hur det skulle vara att jobba som brandman på deltid hos oss är du mycket välkommen att höra av dig. Vi tar gärna emot dig på besök här på stationen för att visa och berätta.

Vad gör en deltidsbrandman/brandman RiB?

En brandman RiB (Räddningspersonal i Beredskap) arbetar med räddningsarbete vid olyckor. Det kan innebära många olika typer av insatser, till exempel akut sjukvård, släcka bränder och räddning vid trafikolyckor. Även regelbundna övningar och fysisk träning hör till de ordinarie arbetsuppgifterna.

Brandman RiB är ett spännande, givande och mångsidigt jobb. Vi kommer i kontakt med människor i olika situationer, arbetar tillsammans med kollegor i ett lag och vi får röra på oss mycket. En brandman måste därför vara bra på att hantera människor och tycka om att samarbeta. När larmet går gäller det att reagera snabbt och man måste fokusera helt på din uppgift. Dessutom ställer arbetet fysiska krav, vilket gör att man måste ha bra kondition.

Våra brandmän jobbar hos oss på deltid. Det betyder att man har beredskap var fjärde vecka - då ska man vara redo att när som helst kunna rycka in vid ett larm. Det är också viss schemalagd tid med övningar, utbildning och gemensamma aktiviteter - mestadels kvällstid. 

Krav och kvalifikationer för att bli deltidsbrandman

För en deltidsbrandman är det viktigt att på kort tid kunna rycka ut vid en insats. Därför behöver bostaden och den ordinarie arbetsplatsen vara i Svedala  tätort så att det alltid går att ta sig till brandstationen och vara redo för utryckning inom fem minuter. Det är också viktigt att huvudarbetsgivaren ger sitt medgivande till att brandmannen kan lämna sitt ordinarie arbete när larm inkommer.

Det är meriterande med tidigare utbildningar och erfarenhet inom räddning, skydd mot olyckor eller sjukvård, men förkunskaper är inte nödvändiga för att man ska kunna bli deltidsbrandman. Vi utbildar dig efter anställningen!

Alla brandmän behöver ha fysisk förmåga att klara kraven som ställs för genomförande av våra arbetsuppgifter enligt arbetsmiljöverket, exempelvis för rökdykning. Det är också krav på att man måste vara simkunnig. 

Tre brandmän ute i skogen en solig dag. De har en brandsläckare och en motorsåg med sig. Foto.

Räddningstjänstens deltidsbrandmän ute på övning. Foto: Räddningstjänsten

Publicerad 2020-09-30 kl 14:26
Sidansvarig: Hampus Hagenbjörk
Uppdaterad 2023-10-19 kl 10:15