Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Årets kretsloppspris — en uppmuntran till kommunens hållbarhetsarbete

Publicerad 2024-03-07 kl 16:20

Kommundirektör Johan Lundgren togs emot med stort jubel när han delade ut priset "Årets kretsloppspris" till Klöverstugans förskola.

Med tårta och glass överraskade kommundirektör Johan Lundgren alla på Klöverstugans förskola i Svedala mitt under sångstunden. Det var stolta, överraskade och glada barn, pedagoger och förskolans kock som fick ta emot årets kretsloppspris.

Kretsloppspriset instiftades för två år sedan av Sysav och är en hedersutmärkelse och en ekonomisk uppmuntran till fortsatt arbete för hållbar utveckling inom kommunens verksamheter. Syftet med priset är också att sprida kunskap och inspirera till en hållbar resursanvändning där avfall förebyggs, material och produkter stannar i kretsloppet och det avfall som ändå uppstår ses som en resurs.

Annika Aveling, rektor för Klöverstugans förskola, stort grattis till vinsten – årets kretsloppsstjärna! Varför tror du att just Klöverstugans förskola vann årets pris?

— Vi är mycket engagerade i hållbarhetsfrågor och har arbetat på olika sätt för att öka medvetenheten om miljön och bekämpa matsvinn aktivt. Ett tydligt exempel på detta är vårt samarbete med Coop i Svedala, där vi gemensamt arbetar för att rädda mat från att gå till spillo. Tack vare fantastiskt jobb av pedagoger, vår kock och alla barn har vi uppnått fantastiska resultat tillsammans och är otroligt stolta över att bli årets kretsloppsstjärnor.

Motivering årets kretsloppspris

Klöverstugans förskola utsågs till årets kretsloppsstjärnor med motiveringen "På ett pedagogiskt sätt visar ni hur mat kan tas tillvara, ni räds inte skrynklig frukt och torrt bröd. Ett riktigt fint och viktigt samarbete där alla bidrar. Tillsammans gör ni skillnad. Ni är riktiga miljöhjältar!"

Fem glada personer håller tillsammans i ett diplom och en stor prischeck på 10 000 kr. Foto.

Från vänster Camilla Olsson, barnskötare, Helena Moldenhawer, kock, Anna Lundh, förskollärare, Annika Aveling, rektor, Veronika Eltén, förskollärare tog emot Årets Kretsloppspris.

— Jag är mycket glad över att dela ut kretsloppspriset till Klöverstugans förskola och kök. De har under lång tid arbetat med hållbarhetsfrågor och gör en viktig insats för våra barn och för en mer hållbar framtid, säger Johan Lundgren, kommundirektör.

Gemensam kretsloppsplan

Svedala kommun har tillsammans med nio andra kommuner och Sysav tagit fram en gemensam kretsloppsplan. Planen sträcker sig fram till 2030 och har som mål att minska avfallet och skapa ett mer hållbart samhälle. Vill du veta mer om kretsloppsplanen? Gå in på kretsloppsplanen.se.

Sidansvarig: Linda Holst