Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Engagera dig i totalförsvaret och Skånes frivilliga räddningsstyrkor

Publicerad 2024-02-19 kl 15:23
Uppdaterad 2024-02-19 kl 19:24

Foto: Räddningstjänsten Svedala

Din hjälp behövs i det svenska totalförsvaret! Räddningstjänsterna i Svedala, Lomma och Staffanstorp söker därför, tillsammans med Länsstyrelsen i Skåne, dig som vill ingå i Skånes Frivilliga räddningsstyrkor (FRS).

Styrkorna är primärt en resurs som stödjer räddningstjänsten vid höjd beredskap och krig men kan även komma att användas vid större händelser i fredstid.

Du förväntas efter genomförd utbildning kunna utföra olika enklare men viktiga räddningsuppgifter, som till exempel bygga upp brandvattensystem, bistå vid brandsläckning, hjälpa till vid hantering av raserade hus, översvämningar, sjukvård, transport av skadade med bår med mera.

Försvarsutbildarna arrangerar grundutbildning och sjukvårdsutbildning. Utbildningarna är på 4 respektive 5 dagar, där du lär dig att hantera grundläggande räddningstjänstmateriel och  sjukvård. Efter utbildningen krigsplaceras du hos Länsstyrelsen Skåne, med placering i Skånes FRS. Du kommer kallas till 1-2 dagars obligatoriska utbildningar eller övningar varje år hos räddningstjänsten. Dessutom har du möjlighet att delta i frivilliga kurser hos Försvarsutbildarna och andra organisationer.

Huvudkrav för att vara med:

  • Ålder mellan 17 och 60 år
  • Du måste bo och vara registrerad i någon av räddningstjänstens kommuner (Svedala, Lomma eller Staffanstorp).
  • Du behöver vara helt frisk och i god form.
  • Du bör kunna hantera tyngre lyft, som att bära en bår tillsammans med andra.
  • Du behöver vara personligt lämplig och psykiskt stabil.
  • Du får inte redan vara krigsplacerad på din arbetsplats, i Hemvärnet eller på annat frivilligavtal. 

För att vara försäkrad under utbildningar och övningar behöver du vara medlem i en frivillig försvarsorganisation, till exempel Försvarsutbildarna. Om du inte är medlem när du ansöker, hjälper vi dig att bli det om du antas.

Ansökan och mer information

Du ansöker via Försvarsutbildarnas webbplats, där hittar du även mer information. Ansök snarast, men senast den 3 april.

Webbplats Försvarsutbildarna

Observera att Försvarsutbildarnas webbplats är riktad till sökande från flera län, så den kan vara lite bredare i sin information. De använder även olika termer än vi gör här i texten.

Frågor

Om du har frågor, kontakta Försvarsutbildarnas kansli på 08-587 742 00 eller rekrytering.skane@forsvarsutbildarna.se.

Har du frågor som rör Svedala kommuns roll i Skånes frivilliga räddningsstyrkor, kontakta Hampus Hagenbjörk, Räddningstjänsten Svedala, hampus.hagenbjork@svedala.se.

Sidansvarig: Linda Holst