Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Lyckad satsning på medarbetare

Publicerad 2023-12-21 kl 12:15

Grattis alla nyexaminerade undersköterskor!

En intensiv studietid är till ända. Idag examinerades 19 elever som undersköterskor och nu börjar de sina nya tillsvidareanställningar i Svedala kommun. Glädjen och stoltheten var påtaglig i Naverlönnsalen i kommunhuset. Grattis!

Sedan augusti 2022 har eleverna läst till undersköterska på Nils Fredriksson utbildning, NFU, i Svedala. De har varvat studier med arbete inom Vård och omsorg i kommunen. Trots att en del har arbetat länge inom yrket är det ändå mycket ny kunskap som eleverna får med sig från utbildningen.  

– Det känns overkligt! Detta trodde jag aldrig. Ibland har jag faktiskt funderat på om jag skulle orka hela utbildningen, men det har alltid funnits hjälp och stöd att få. Efter denna fina utbildning ser jag nu fram emot att börja arbeta fullt ut. Det är tacksamt att jobba med människor inom Vård och omsorg, säger Eva Brand, nyexaminerad undersköterska.    

Studier på arbetstid

Samtliga elever kommer från Vård och omsorgs verksamheter i Svedala kommun. Det är både vikarier och tillsvidareanställd personal som har fått möjlighet att vidareutbilda sig. Det som kännetecknade eleverna vid start var att de alla saknade hela eller delar av undersköterskeutbildningen och att de hade en önskan om att fortsätta sin yrkesbana i kommunen.

Eleverna har getts möjlighet att till viss del studera på arbetstid. På så sätt har de fått lön för en del av studietiden. Detta finansieras med hjälp av statsbidraget ”Äldreomsorgslyftet” som delfinansieras av Europeiska unionen och NextGenerationEU.

– Vi är glada att ha genomfört denna satsning och vi hoppas kunna fortsätta att utbilda duktiga vikarier som vill bidra inom våra verksamheter. Idag gratulerar vi alla examinerade till det goda resultatet. Några av dem gick in i studierna som vikarier, nu är de tillsvidareanställda hos oss inom Vård och omsorg i Svedala kommun. Vi ser fram emot att få ta del av all nyvunnen kompetens ute i våra verksamheter, säger Maria Danielsson, områdeschef Vård och omsorg.

Nära samarbete med NFU 

Vård och omsorg i Svedala kommun har sedan många år ett nära samarbete med NFU. Skolan skräddarsyr utbildningar efter de behov som finns i verksamheterna. Samtidigt bistår Vård och omsorg med praktikplatser under utbildningstiden.  

Undersköterskeutbildningen på NFU är certifierad genom Vård- och omsorgscollege. Det innebär ett utökat samarbete mellan arbetsgivare och skola, men det är också en kvalitetsstämpel av utbildningens innehåll.

– Att vara med och stärka kompetensen hos kommunens medarbetare är ett viktigt uppdrag för NFU:s vuxenutbildning i Svedala. Vi vill vidareutveckla detta samarbete då vi ser det som en viktig insats för att tillgodose det långsiktiga kompetensförsörjningsbehovet i kommunen, säger Mirlinda Iberdemaj, biträdande rektor på NFU.

Grattis alla nyexaminerade undersköterskor och till er tillsvidareanställning i Svedala kommun!

Två kvinnor står och ler mot kameran. Den ena håller ett papper och en röd ros i handen. I bakgrunden ser man folk som sitter vid olika bord. Foto.

Danijela Petrovic, vårdlärare, och Eva Brand, nyexaminerad undersköterska.

Sidansvarig: Linda Holst