Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Lästips för barn och unga

Foto: TA Fotografi

Kontakt

Bara bibliotek
040-626 89 70
biblioteket.bara@svedala.se
Klågerups bibliotek
040-626 89 08
biblioteket.klagerup@svedala.se
Svedala bibliotek
040-626 82 03
biblioteket.svedala@svedala.se

Här är barn- och ungdomsbibliotekariernas egna lästips. Sök även efter nya böcker i kommunens bokkatalog. Dessutom kan du få tips på böcker via webbplatsen för Barnens bibliotek.

Sök i Barnens bibliotekskatalog för fler boktips.
Webbplats Barnens bibliotek

Nya barn- och ungdomsböcker i bibliotekskatalogen
Bibliotekskatalog

Månadens boktips januari 2019

Ungdomsbok: Mizeria av Melody Farshin 

Vill du lära dig mer om den språkliga och mänskliga mångfald som finns i Sverige idag? Känna till gatans språk och koder, förstå utsattheten, hopplösheten och ändå, lojaliteten och stoltheten som finns i förorterna? Vill du få en nyanserad bild över rasismen i Sverige idag? Walla (=jag svär på Gud), då är detta boken för dig. Mizeria är en cok (=sjukt, fett) bra bok. Om orten, om gatan, om syskonrelation, om förbjuden kärlek, om vänskap och om samhällets oförmåga att inkludera barn och vuxna från orterna, platser som beskrivs som mizeria, misärer. Melody Farshin är själv uppväxt i Husby och med sin debutroman har hon skrivit en trovärdig skildring om en förort. Farshin ger en röst åt dem sin inte brukar höras, ett perspektiv som inte kommer fram i offentliga medier i särskilt hög grad, om alls. Det är en superaktuell samtidsroman som bränns och ger läsaren stresspåslag. Riktar sig främst till ungdomar från tretton år men jag tycker den kan läsas av både vuxna och yngre barn. 

Sök i bibliotekskatalogen efter boken "Mizeria"

Kapitelbok Hcg: Stormhästen av Nick Garlick

Det här är en riktigt spännande äventyrsbok och bladvändare för mellanålderns bokslukare. Den handlar om 11- åriga Flip vars liv tar en ny vändning när pappan hastigt dör i en olycka. Mamman är försvunnen sedan några år och han tvingas därför flytta från sitt hem i Amsterdam till den vindpinade ön Mosum för att bo hos sin farbrors familj på deras gård. Flip har svårt att anpassa sig till sitt nya hårda liv på ön. Han känner sig ensam och blir dessutom trakasserad av bröderna Mesman. Under ett dramatiskt oväder förliser en hästtransport och Flip riskerar sitt liv när han tillsammans med den mystiska, stumma spökflickan lyckas räddar en häst ur havets vågor. Hästen som han döper till Storm är traumatiserad av olyckan och endast Flip får komma honom nära. Han blir lovad att få behålla hästen på gården om han lyckas tämja den innan hösten. Kommer han att hinna? En gripande berättelse om mod, kämpaglöd och stark vänskap mellan en pojke och en häst.

Sök i bibliotekskatalogen efter boken "Stormhästen"

Publicerad 2017-10-01 kl 07:00
Sidansvarig: Albin Lomvi
Uppdaterad 2019-01-08 kl 12:48