Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Olika sätt att rösta

Kontakt

Kristina Larsen
Utredare, Kanslienheten
040-626 81 24
kristina.larsen@svedala.se

Det finns olika sätt att rösta på. Du kan förtidsrösta från vilken förtidsröstningslokal som helst i hela landet eller rösta i din vallokal på valdagen. Befinner du dig utomlands kan du brevrösta eller rösta på en ambassad. Behöver du hjälp för att kunna rösta kan du få det.

Rösta i vallokal på valdagen

Det är din folkbokföringsadress som styr vilket valdistrikt du tillhör. Det finns en särskild vallokal till varje valdistrikt. Det är i den vallokalen du kan rösta på valdagen och det är där du blir avprickad i röstlängden och din röst läggs i valurnan. Det är också där som rösten blir räknad på valkvällen, även din förtidsröst om du har röstat i förtid.

På ditt röstkort står vilket valdistrikt du tillhör. Där står även adress till vallokalen. Vallokalen är öppen för röstning kl 08:00-21:00. Röstkortet skickas ut av Valmyndigheten till samtliga röstberättigade några dagar innan perioden för förtidsröstning börjar.

Olika sätt att förtidsrösta på

  • Besöka en förtidsröstningslokal och rösta där
  • Rösta genom bud
  • Rösta genom ambulerande röstmottagning
  • Rösta från utlandet

Förtidsrösta

Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen och pågår till och med valdagen. Du kan rösta i förtid i vilken röstningslokal som helst i hela landet, även på valdagen.

För att förtidsrösta måste du ha både id-handling och röstkort. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.

Rösta med bud

Om du inte kan ta dig till vallokalen kan du utse ett bud som lämnar in din röst. Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.

Vem får vara bud?

Endast vissa personer kan vara bud. Budet ska ha fyllt 18 år och kunna visa upp en id-handling när budet lämnar in budrösten. Följande personer kan vara bud: din make, maka eller sambo, barn, barnbarn, föräldrar eller syskon, de som brukar hjälpa dig i personliga angelägenheter, lantbrevbäraren.

Särskilt material för att rösta med bud

Du behöver särskilt material för att rösta med bud. När förtidsröstningsperioden kan sådant material hämtas i våra förtidsröstningslokaler och bibliotek. Valsedlar och röstsedlar kommer du att kunna hämta på ställen där du kan rösta eller beställa direkt från partierna. Budrösten kan du lämna in som förtidsröst eller på valdagen i vallokal.

Ambulerande röstmottagare

Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själv kan ta dig till ett röstmottagningsställe och inte har någon som kan vara ditt bud kan du lämna din röst i bostaden, till en röstmottagare som kommunen utsett – ambulerande röstmottagare. Du beställer ambulerande röstmottagare genom att kontakta Svedala kommun.

Hur går det till att rösta i bostaden?

Röstmottagarna tar emot din röst på samma sätt som i en förtidsröstningslokal och lämnar in den på en bestämd röstmottagningslokal. Om du eventuellt behöver hjälp att göra i ordning din röst hjälper röstmottagaren dig. Röstmottagaren har tystnadsplikt. Det kommer alltid hem två röstmottagare till din bostad.

Boka ambulerande röstmottagare

För att boka ambulerande röstmottagare kontaktar du vår valadministratör. Tala om att du vill rösta genom ambulerande röstmottagare. Du uppger ditt namn, din adress och ditt telefonnummer. Därefter ringer vi tillbaka till dig och bokar en tid då vi kommer hem till dig. Tänk på att du måste ha ditt röstkort och din legitimation tillgänglig när de ambulerande röstmottagarna besöker dig. Vänligen boka i god tid.

Ambulerande röstmottagare besöker också äldreboenden och trygghetsboenden i kommunen. Det går bra för anhöriga att komma dit och rösta tillsammans med anhörig som bor där.

Rösta från utlandet

Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta från utlandet. Du kan antingen brevrösta eller rösta på en ambassad eller konsulat.

Information om hur det går till att rösta från utlandet på Valmyndighetens webbplats

Ångerrösta

Om du har förtidsröstat och ångrar din röst kan du ångerrösta. Det gör du genom att lägga en ny röst i din vallokal på valdagen. På ditt röstkort står det vilken vallokal du ska rösta i på valdagen. Du kan bara ångerrösta om du har valt att förtidsrösta. Du kan inte ångerrösta om du har röstat i din vallokal.

Publicerad 2019-05-03 kl 10:37
Sidansvarig: Kristina Larsen
Uppdaterad 2021-10-12 kl 16:46