Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

EU-valet 2019

Illustration: Valmyndigheten

Söndag 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet och kommunal folkomröstning. Här hittar du information om Europaparlamentet och hur det går till när du ska rösta i valet.

Just nu är 28 länder medlemmar i Europeiska Unionen, EU. Dock är Storbritannien på väg att lämna EU år 2019. Länderna i EU har ett nära samarbete och har överfört viss makt till EU att bestämma i ett antal frågor och saker.

I Sverige är det riksdagen och regeringen som bestämmer, medan det är fyra olika institutioner som bestämmer i EU:

  • Europaparlamentet
  • EU-kommissionen
  • Ministerrådet
  • Europeiska rådet

Europarlamentet är ungefär som en riksdag för EU. Människor i de olika medlemsstaterna röstar på de politiker som du vill ska representera sitt land EU-parlamentet.

EU-kommissionen är ungefär som en regering. Varje medlemsstats regering utser varsin politiker till EU-kommissionen. Sveriges kommissionär är Cecilia Malmström, som har ansvarsområdet utrikeshandel och handelsavtal.

Ministerrådet är när ministrarna från EU möts och vilka ministrar som träffas beror på vad de ska prata om. Om de till exempel ska prata om miljö träffas miljöministrarna.

Europeiska rådet består av statsministrar och presidenter för länderna i EU. De möts minst fyra gånger per år i Bryssel i så kallade toppmöten.

Valdagen 26 maj 2019

Söndag 26 maj ska de svenska medborgarna välja vilka politiker från Sverige som ska sitta i Europaparlamentet de kommande fem åren. Sverige har idag 20 platser av 751 platser i EU-parlamentet. Sverige får ytterligare en EU-parlamentariker i samband med EU-valet 2019. Orsaken är att det görs en omfördelning av antalet ledamöter i samband med att Storbritannien lämnar EU. Storbritannien har idag 73 politiker i parlamentet.

Vad gör Europaparlamentet?

  • Europaparlamentet röstar om hur pengarna i EU:s budget ska användas
  • Europaparlamentet kan stoppa förslag på nya lagar och regler från EU-kommissionen
  • Europaparlamentet kan föreslå lagar till EU-kommissionen
  • Europaparlamentet måste säga ja innan en ny stat får gå med i EU
    med mera...

Valperioden

Val till Europaparlamentet äger rum  23–26 maj 2019 i samtliga länder i EU. I Sverige är valdagen 26 maj 2019, och om du vill kan du rösta i förtid. Förtidsröstningen börjar 8 maj 2019. Alla som har rösträtt får ett röstkort med posten ungefär en månad före valdagen. Valsedlarna till EU-valet är vita.

Någon månad innan valet är den här sidan uppdaterad med information om vallokaler och röstningslokaler i Svedala kommun.  

Mer information om EU och Europaparlamentet finns på bland annat följande webbplatser:

Publicerad 2018-09-30 kl 23:22
Sidansvarig: Kristina Larsen
Uppdaterad 2019-04-10 kl 16:18