Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Har det blivit dags att klippa häcken?

Publicerad 2024-09-05 kl 15:53

Visst är det härligt när det växer och frodas i våra trädgårdar. Men häckar, buskar och träd kan växa snabbt och skymma sikten eller försvåra framkomligheten för fotgängare och trafikanter. Passa på att se över om du har någon växtlighet på din tomt som behöver klippas. Växter som skymmer sikten när vi går, cyklar eller kör bil är en trafikfara som skapar onödiga olyckor.

Kom ihåg att du som fastighetsägare har enligt lag ansvar för att regelbundet beskära och hålla efter den växtlighet som kommer från din tomt. Tänk på att växterna kanske inte bara skymmer sikten i vägkorsningar, utan även gömmer vägmärken och skymmer gatubelysning, vilket påverkar tillgängligheten.

Plantera rätt

För att kunna ha god sikt är det viktigt att redan vid planteringstillfället föreställa sig trädens och buskarnas utveckling många år framåt så att man placerar dem tillräckligt långt från vägen. Växterna brer ut sig olika mycket beroende på vilken art man väljer, vilken klimatzon man befinner sig i, jordens beskaffenhet och skötseln. Det är viktigt att du planterar på rätt plats. Stora buskar och träd bör placeras minst 2 meter innanför tomtgräns. Häck- och buskplantor bör placeras minst 60 centimeter innanför tomtgräns.

Få koll på vad som gäller för dig

För dig som har tomt intill gatan

Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana ska du se till att det finns fri höjd (fri sikt) för trafikanterna. Den fria höjden som krävs är: 

  • över gångbana minst 2,5 meter
  • över cykelväg minst 3,2 meter
  • över körbana minst 4,6 meter.

För dig som har utfart intill gatan

Vid utfart ska du se till att dina växter inte är högre än 80 centimeter från gatan inom markerad sikttriangel. Sikten ska vara fri minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan. Smyg ut med bilen eller cykeln och ta det försiktigt. Det är du som är ansvarig om något skulle hända.

För dig som har hörntomt

Om din tomt ligger intill en gång- och cykelväg eller gata ska du se till att dina växter inte är högre än 80 centimeter i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vartdera hållet.

Regler för häckar och buskage

Sidansvarig: Julia Billinger