Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Beredskapsveckan 2024 - Tema "Sätt igång"

Publicerad 2024-09-20 kl 13:43

Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Beredskapsveckan närmar sig! Detta årliga initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) syftar till att stärka vår motståndskraft inför kriser och krig. Årets tema är "Sätt igång!" och uppmanar alla att förbereda sig nu, innan en kris uppstår. I Svedala kommun kommer vi uppmärksamma Beredskapsveckan på olika sätt i våra digitala kanaler och ute i våra verksamheter.

Årets tema ”Sätt igång”

"Sätt igång" handlar om att stärka din egen beredskap. Behöver du en krislåda? Etablera kontaktvägar? Ta reda på var närmaste skyddsrum finns? Det finns ingen anledning att vänta – sätt igång!

På MSBs hemsida kan du läsa mer om hemberedskap och tips för att sätta igång med din beredskap.

Hemberedskap - MSB, öppnar ny flik

Detta händer i Svedala kommun under Beredskapsveckan

Det arrangeras olika aktiviteter under veckan. Bland annat kommer samtliga kök i vår kommun, både i skola och äldreboende, öva på olika scenarion av kriser varje dag.

Måndag 23 september

  • Köken övar på vad som händer om kylarna går sönder.

Tisdag 24 september

  • Köken övar på att vattnet försvinner. Parkenheten kommer då köra ut vattentankar till köken och räddningstjänsten fyller på med vatten.

Onsdag 25 september

  • Köken övar på vad som händer om det blir strömavbrott.
  • Energi- och klimatrådgivarna Paula Björk och Daniel Hägerby håller ett webbinarium om energiberedskap och hur du förbereder dig för ett längre strömavbrott. Webbinariet pågår mellan 18.30 - 19.45, du kan delta gratis via Teams.

Anmäl dig till webbinariet, öppnar ny flik

Torsdag 26 september

  • Våra matsalar övar på hur de agerar om det blir en vattenläcka i matsalarna. Matlagningen kommer därför göras utomhus. Frivilliga resursgruppen (FRG) kommer delta i två av våra verksamheter för att stötta arbetet med matlagningen.

Fredag 27 september

  • Köken övar på vad man gör om frysarna går sönder.
  • Frivilliga resursgruppen (FRG) står utanför Hemköp i Svedala och ICA i Bara kl. 15–18.

Hela veckan:

  • Bordsryttare om hur man kan klara olika krisscenarion som strömavbrott skapade av köksmästare Truls Broms sätts upp i kundservice och i kommunhusets cafeteria.
  • Personal från köken i Klågerupskolan och Roslättskolan testar att laga rätter från beredskapslagret som eleverna får smaka och utvärdera. En utvärdering som kommer lämnas till beredskapsenheten för framtida inköp.

Sätt igång!

Vid en kris kommer hjälp att först gå till dem som behöver den mest. Det kan dröja innan vardagen återgår till det normala. Planera för att klara dig själv i minst en vecka. Prata med grannar och familj – ju bättre förberedd du är, desto starkare blir vi tillsammans.

2024 skickade vi ut broschyren "Var förberedd om krisen kommer till Svedala kommun" till alla hushåll. Den finns även digitalt.

Ladda ner broschyren ”Om krisen kommer till Svedala kommun” – pdf, öppnar ny flik

Vill du veta mer om Beredskapsveckan och hemberedskap?

Beredskapsveckan 2024- MSB, öppnar ny flik

Förbered dig för en kris - MSB, öppnar ny flik

Krisstöd i Svedala kommun

Trygghetspunkter i Svedala kommun

Sidansvarig: Julia Billinger