Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Beredskapsveckan i Svedala – En vecka full av lärdomar och utmaningar

Publicerad 2024-10-02 kl 09:55
Uppdaterad 2024-10-03 kl 09:37

Under veckan testade köken att laga mat med mat från beredskapslagret. Kycklingcurrygryta var en av rätterna på menyn.

Under Beredskapsveckan har Svedala kommuns måltidsservice verkligen satt beredskapen på prov. Med dagliga krisscenarier i kommunens kök på skolor, förskolor och äldreboenden har veckan bjudit på både utmaningar och viktiga lärdomar. Samtidigt har flera andra verksamheter hjälpt till, och kommunen har till och med uppmärksammats nationellt för sitt arbete.

Fem dagar, fem scenarion

Varje dag ställdes köken inför ett nytt scenario som krävde både kreativitet och snabba lösningar.

  • Måndag – Kylarna går sönder
  • Tisdag – Inget vatten
  • Onsdag – Strömavbrott
  • Torsdag – Ingen lokal att laga mat i
  • Fredag – Frysarna går sönder

Måltidschef Lina Jönsson beskriver veckan som en värdefull erfarenhet:

– Beredskapsveckan har varit en intressant och lärorik vecka med både lätta och svåra utmaningar. Vi har fått tänka om och justera menyerna varje dag beroende på scenariot. Precis som vi hade hoppats på, har vi upptäckt småsaker vi kan förbättra inför framtida kriser.

Hon ser fram emot framtida övningar:

– Nästa år kommer vi att skruva lite på scenarierna och göra dem mindre förutsägbara.

Samverkan med andra verksamheter

Under veckan har flera andra verksamheter hjälpt till. Räddningstjänsten och Gatu- och Parkenheten stöttade med att leverera nödvatten under tisdagen, och Frivilliga Resursgruppen (FRG) hjälpte till med utomhusmatlagning när köken stod utan lokaler på torsdagen.

– Det har varit en hel del aktivitet under beredskapsveckan. Måltidsservice är ett gott exempel på hur bra det är att testa hur verksamheten fungerar under påfrestning. Men beredskap är mer än så, det handlar om att skapa långsiktiga planer för att kunna bedriva verksamhet även under kriser och störningar och är ett arbete som ständigt pågår. Saker som bland annat personalförsörjning, krisplaner och reserver är viktiga att ha på plats inför det oförutsedda, säger Karl Dannestam som är Säkerhet- och beredskapschef i Svedala kommun.

Svedala på den nationella scenen

Kommunens arbete under Beredskapsveckan har även uppmärksammats nationellt. Sveriges Radio var på plats för att intervjua vår personal under ett av scenarierna i köken, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) lyfte Svedala som ett gott exempel på hur man kan öva inför kriser.

Beredskap, ett långsiktigt arbete

Utöver övningarna i köken har vi även informerat om kommunens trygghetspunkter och hur kommunen arbetar i krissituationer.

– Beredskapsveckan är visserligen över men beredskap är ett långsiktigt arbete som pågår året runt. Att planera för det oförutsedda ger oss en långsiktig hållbar och robust verksamhet, vare sig det handlar om saker som personalförsörjning, krisplaner eller en god ledningsstruktur, berättar Karl.

Sidansvarig: Julia Billinger