Polisens trygghetsmätning för 2024 visar fortsatt god trygghet i Svedala kommun
Polisens trygghetsmätning för 2024 i Svedala kommun visar att invånarna känner sig fortsatt trygga, med ett bättre resultat än genomsnittet i både Skåne och Sverige. Resultatet visar även en del förbättringsområden.
Positiva resultat
Mätningen visar att skadegörelse och nedskräpning minskat. Det har även skett en positiv förändring i frågan om ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen, som minskat i både tätorten och de norra delarna. Detta är något som polisen och kommunen arbetat med aktivt sedan förra året, vilket har gett resultat.
Oro för att utsättas för brott är fortsatt lågt, vilket går i linje med det låga antalet anmälda brott.
– Det är mycket glädjande att arbetet med att bekämpa oönskade beteenden ger så goda resultat. Buskörningar, skadegörelse och annat som sprider otrygghet minskar stadigt och Svedala kommun fortsätter att vara en mycket trygg och säker plats att vistas på, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M).
Områden att arbeta vidare med
Mätningen visar att det totala problemindexet har ökat från 1,41 förra året till 1,57 i år. Samtidigt är medelvärdet 2 i Skåne och nationellt. Resultatet är även fortsatt positivt jämfört med 2022 och tidigare, och det näst bästa på ett decennium.
Områden som dock sticker ut är utomhusstörningar, exempelvis buskörningar med moped, även om resultatet visar en positiv förändring från förra året.
Även förtroendet för polisens lokala arbete har minskat något.
– Svedala kommun har varit utan områdespoliser i 1,5 år, som haft Svedala kommun som huvudansvar. Men i augusti i år fick vi två områdespoliser; vi hoppas därför att det kommer bli en förändring i uppfattningen framöver och vi kommer att följa detta aktivt, säger Paul Nilsson, kommunpolis.
Ett gemensamt arbete för trygghet
Trygghetsmätningen skickades ut till 600 personer i kommunen varav 323 personer svarade, vilket är en svarsfrekvens på 53,8 procent. Trygghetsmätningen används som underlag för kommunens handlingsplan för trygghet och folkhälsa.
– Vi har saker att jobba med, det är tydligt, säger Karl Dannestam, säkerhets- och beredskapschef. Men de trygghetsaspekter kommuninvånarna upplever som mest angelägna i vårt sitt samhälle fortsätter minska, där är vi på rätt spår och slår inte av på takten.
– Trots den lilla uppgången i problemindex känner jag mig nöjd med det arbete som polisen åstadkommit tillsammans med kommunen, tillägger Paul Nilsson, kommunpolis.
Tack till alla invånare som svarade på enkäten – tillsammans skapar vi en tryggare kommun!
Läs hela resultatet för lokalpolisområde Trelleborg på Polisens webbplats (öppnar ny flik)
Kontakt
Har du frågor om trygghetsmätningen? Kontakta då säkerhets- och beredskapschef Karl Dannestam, karl.dannestam@svedala.se.