Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Program för sommar i Svedala kommun

Publicerad 2024-04-10 kl 11:26
Uppdaterad 2024-05-02 kl 11:36

I kommunen bjuds det i sommar på allsång, teater, familjeföreställningar och annat kul för stora och små.

Sommarscen arrangeras av Biblioteket och Kultur- och Fritidsenheten på Svedala kommun i nära samarbete med Kulturskolan, lokala kulturföreningar och UNGA Musik i Syd. Svedala marknad arrangeras av kommunen och Företagarna i Svedala.

Alla arrangemang är gratis och öppna för alla. Varmt välkomna!

Program SommarScen

6 juni Svergies nationaldag

Kl 11:00, Stortorget i Svedala.

Torsdag den 6 juni är alla varmt välkomna till Stortorget i Svedala för att fira Sveriges nationaldag. Programmet startar kl.11 med flagghissning. Dessförinnan är det föreningsparad. Därefter är det utdelning av priser och stipendier. Kulturskolans barnkör, Svedala blåsorkester, Schlagerkören och en ung och lovande lokal artist vid namn Kingston Vella kommer att bjuda på musik och sång.

17 juni Jazza med Mimi och Digga med Dan

Kl 10:00, Stadsparken i Svedala. Familjeföreställning från cirka 3 år. 

Häng med på en musikalisk sångstund fylld med glädje och lekfullhet när Mimi Terris och Dan Bornemark bjuder in till sin värld fylld av jazziga toner och diggiga låtar. I deras Rösträttprogram får du sjunga med och uppleva massor av musikglädje. Tillsammans skapar de en underhållande upplevelse med finurliga låtar och lätta texter där alla får sjunga med. Lär dig prata flytande gegga och träffa spännande karaktärer som spökbarnen och den kiviga lilla kiwin från Kivik. En musikalisk resa som sprudlar av glädje och inspiration! 

17 juni Ung kultur

kl.18:00 Av Unga - för Unga med Ungas Fritid - Stadsparken i Svedala

Varmt välkomna att ta del av Ung kultur i Svedala! Mellan kl.18–20 bjuder lokala ungdomar från Svedala kommun, och gästande ungdomar från Skåne län, på musik och underhållning. Det bjuds även på en del överraskningar under kvällen. Arrangörer är Ungas Fritid och SMURF. Mer information hittar du löpande på Ungas Fritids sociala kanaler.

18 juni Bibblan i parken med Biblioteken i Svedala

kl 10:00, Stadsparken i Svedala. Sagoläsning från cirka 3 år.

Kom till vårt pop-up bibliotek, lyssna på saga och pyssla efteråt. 

19 juni Svedala församlings Schlagerkör med gäster

Kl 19:00, Stadsparken i Svedala.

Schlagerkören fyller 10 år och firar med att bjuda på en färgsprakande jubileumskonsert tillsammans med gästerna: Glenn Borgkvist, Babsan och Caroline Ellingsen.

Läs mer om kören och jubileumet på Schlagerkörens webbplats

24 juni Bibblan i parken med Biblioteken i Svedala

Kl 10:00, Stadsparken i Svedala. Sagoläsning från cirka 3 år.

Kom till vårt pop-up bibliotek, lyssna på saga och pyssla efteråt. 

25 juni Moster Gitarr

Kl 10:00, Stadsparken i Svedala. Familjeföreställning från cirka 3 år.

Gitte Pålsson är Moster Gitarr och bjuder in till en härlig sångstund. Med sig har hon sin gitarr, dragspel, djembetrumma, och inte minst sin egen stora sångskatt! Nya och gamla låtar, som ”Krokodilen som simmar i Nilen” och ”Fem små apor”, där en del blivit klassiker på landets förskolor, blandas med barnens önskade låtar. Moster Gitarr plockar fram rytminstrumenten ur sin musik- och skrammelväska och bjuder in barnen till sång, spel och dans med sina svängiga och roliga sånger. 

25 juni En singeltants memoarer

Kl 19:00, Stadsparken i Svedala.

”En singeltants memoarer” är en gripande sång- och berättarföreställning som utforskar livets alla nyanser och skildrar erfarenheter av längtan, kärlek, äventyr och misslyckanden.  Berättelsen tar sin början i 1960-talets Ystad, där dåliga skolbetyg inte hindrar Gitte från att följa sin dröm. Trots motgångar kämpar hon sig in på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och för att fira ger hon sig ut på en tågluff genom Europa. Med ryggsäck på ryggen och gitarr i handen hoppar hon på en båt till Marocko.  Men resan blir inte som hon tänkt sig. 

Gitte balanserar värme, humor och allvar när hon delar med sig av sina erfarenheter och styrka att leva fullt ut trots övergrepp, motgångar och psykisk ohälsa. Det är en stark berättelse som öppnar upp för viktiga samtal om att inte ge upp när livet kraschar.

26 juni Sagan om vanten

Kl 10:00, Stadsparken i Svedala. Familjeföreställning från cirka 3 år. 

Sagan om Vanten är en gammal ukrainsk folksaga som handlar om sju djur som alla vill flytta in i en tappad vante. Vem får plats egentligen och är vargen farlig och arg?  Får alla plats trots att de är så olika? Genom nyskrivna sånger, musik, rörelse och berättande tar Pernilla Nydesjö med publiken in i en sagolik stund tillsammans. Medverkande: Pernilla Nydesjö, sång, gitarr, tvärflöjt.

27 juni Världens vaggvisor

Kl 10:00, Bara bibliotek. Bebiskonsert för 0-2 år. 

Vaggvisor har skapat samhörighet och lugn för barn och deras vuxna sedan urminnes tider.
Välkomna in i en klingande, plingande, skramlande och mjukt vaggande värld av visor som sjungs över hela jorden över för att få barn att somna. Visvalet beror delvis på publiken, kan vi så sjunger vi på ditt språk! Alla instrument och klanger fyller de minsta med intryck, och att de även får prova att spela gör att vi lugnt kan ana att de kommer att sova riktigt gott sen. Med Åsa Håkansson, sång, fiol, sansula, percussion. Roberto Amerise, gitarr, charrango, sång, percussion.

27 juni (och 4 juli) Allsång med Anna Linnéas allsångsband och lokala gästartister

Kl 19:00, Stadsparken i Svedala.

Vad är en sommar i Svedala utan allsång? Damma av stämbanden och lämna skämskudden hemma, äntligen är det ”sommar sommar sommar…” och Svedala kommun bjuder på två allsångskvällar för alla er som älskar att sjunga. Anna Linnea Edström, körfröken och sångerska från Malmö, har samlat ihop sina favoritmusiker och bjudit in välljudande gäster – men stjärnorna är naturligtvis ni i publiken!

Medverkande musiker: Kajsa Morueta Orreteg (Keyboard), Amanda Savbrant (Trummor), Johan Pihleke (Gitarr) och Bobby Djordjevic (Bas).

28 juni Världens vaggvisor

Kl 10:00, tältet i Stadsparken, Svedala. Familjeföreställning från ca 3 år.

Hur lät det i mammas mage, och är det sant att de lär sig dansa innan de lär sig somna i Argentina? Hur kommer det sig att vi inte sover på dagen och varför knöt trollmor fast de små trollen i svansen? Världens vaggvisor tar barn och vuxna på en skönklingande, rogivande, rolig, svängig och omväxlande resa runt till världens barnkammare. Med fiol, gitarr, sång och en mängd andra spännande instrument framförs visor på en rad olika språk, och de har också fått svensk text. Visvalet bygger delvis på publiken och de språk som finns representerade där, så kan vi så sjunger vi på ditt språk! Med Åsa Håkansson, sång, fiol, percussion. Roberto Amerise, gitarr, sång, percussion.

28 juni Teatercafé i parken med Sveamatea

Kl 18:30, Stadsparken i Svedala. För alla åldrar.

Ett perfekt fredagsnöje signerat vår lokala amatörteaterförening. Ta med picknickkorgen och kom ut till stadsparken för att avnjuta sketcher, sångnummer och melodikryss av och med teaterföreningen Sveamatea. 

29-30 juni Svedala marknad

Marknadsstånd längs hela Storgatan och ett färgsprakande tivoli på Stortorget. Streetfood och underhållning för alla åldrar. Svedala marknad arrangeras i nära samarbete mellan Svedala kommun, SMURF, Lions Club, handlarna och föreningarna i Svedala. Mer information kommer. Håll utkik i kalendern på Svedala kommuns webbplats.

1 juli Korasagor: Ormen och grävskopan

Kl 10:00, Bara bibliotek. Familjeföreställning från cirka 5 år. 

Musikföreställning och dans. Kora är ett västafrikanskt instrument med 21 strängar som är besläktad med harpa och luta. En rolig familjeföreställning där barn - och deras föräldrar -  får dansa och njuta av musiken! Genomförs inom ramen för projektet ”Läs med alla sinnen”.

2 juli Korasagor: Ormen och grävskopan

Kl 10:00, Stadsparken i Svedala. Familjeföreställning från cirka 5 år. 

Musikföreställning och dans. Kora är ett västafrikanskt instrument med 21 strängar som är besläktad med harpa och luta. En rolig familjeföreställning där barn - och deras föräldrar -  får dansa och njuta av musiken! Genomförs inom ramen för projektet ”Läs med alla sinnen”.

3 juli Sommarensemble med Kulturskolans feriearbetare

kl.10:00  – Stadsparken i Svedala

Sommarensemble bestående av ungdomar från hela Svedala kommun bjuder på en färgsprakande konsert. Ungdomarna har sommarjobbat i tre veckor med att repetera och ge konserter runtom i kommunen och nu har det blivit vår tur att ta del av deras härliga repertoar och spelglädje.

4 juli Allsång med Anna Linnéas allsångsband och lokala gästartister

Kl 19:00, Stadsparken i Svedala.

Vad är en sommar i Svedala utan allsång? Damma av stämbanden och lämna skämskudden hemma, äntligen är det ”sommar sommar sommar…” och Svedala kommun bjuder på två allsångskvällar för alla er som älskar att sjunga. Anna Linnea Edström, körfröken och sångerska från Malmö, har samlat ihop sina favoritmusiker och bjudit in välljudande gäster – men stjärnorna är naturligtvis ni i publiken! Medverkande musiker: Kajsa Morueta Orreteg (Keyboard), Amanda Savbrant (Trummor), Johan Pihleke (Gitarr) och Bobby Djordjevic (Bas).

5 juli Teatercafé i parken med Sveamatea

Kl 18:30, Stadsparken i Svedala.

Ett perfekt fredagsnöje signerat vår lokala amatörteaterförening. Ta med picknickkorgen och kom ut till stadsparken för att avnjuta sketcher, sångnummer och melodikryss av och med teaterföreningen Sveamatea. För alla åldrar!

11-12-13 juli SommarRock Svedala

En av Sveriges roligaste och bästa musikfester. För program och köp av biljetter besök SommarRock Svedalas webbplats

31 augusti Bara dagen

Kl. 11.00-16.00 Baradagen, årets största event i Bara.

En familjedag på Gröningen fylld med lekar, tävlingar, uppvisningar, hoppeslott, ponnyridning, korvgrillning, musik, dans, lotteri, marknad och loppmarknad. Alla föreningar är välkomna att bidra till dagen! Lokala hantverkare, konstnärer och matproducenter är välkomna att sälja på marknaden. För mer information om dagen se föreningens webbsida.

En person med röd basker och rödrandiga strumpor sitter med en gitarr i knäet. Foto.

Moster Gitarr

Två vuxna spelar gitarr och fiol för två små barn. Foto.

Vaggvisor

Två vuxna personer sitter ner pallar. Den ena med ett västafrikanskt instrument. Foto.

Korasagor

Sidansvarig: Karin Rosvall