Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Utställning med Svedala som tecknad serie

Publicerad 2024-01-29 kl 09:02
Uppdaterad 2024-01-30 kl 10:34

Under sex månader har kända serietecknare fått i uppdrag att skildra några orter i Skåne. Svedala är en av dem som har blivit en tecknad serie där helt vanliga och ovanliga liv skildras. Serierna har också blivit en utställning som kommer att turnera runt. Den heter ”Skåne – en dröm!” och har premiär på biblioteket i Svedala på lördag, den 3 februari.

Det är serietecknaren Jimmy Wallin som har skildrat livet i Svedala. Hans fokus är ungdomar. Jimmy är annars mest känd för att skriva manus till Bamse och Fantomen där han också har hoppat in som tecknare. Hans egna serier har synts i tidningar som Ernie och Pondus. 

– Tecknade serier är en konstform som är betydelsefull för svensk kultur. Här finns en berättandeform som ofta är lättillgänglig och har ett eget uttryck vare sig det är för barn, humor, satir eller utbildande, berättar Eva Thorgilsson som är kultur- och bibliotekschef i Svedala kommun.

Initiativtagare till ”Skåne – en dröm!” är Folkets Konsthall i Malmö. Serietecknarna skildrar Skåne utifrån möten med vanliga skåningar. Målet är att göra en utställning som är både allvarlig och rolig där en bred publik kan känna igen sig. Förutom Svedala ingår Sjöbo, Lomma, Hässleholm, Östra Göinge och Bromölla i projektet.  

Invigning på lördag i Svedala

– Biblioteket arbetar för att olika former av språk och uttryck ska komma till tals. Därför är vi väldigt glada för denna utställning som visar Svedala på ett nytt sätt – genom en serietecknares ögon. Språk, konstuttryck och kommunikation är grundläggande delar i vårt demokratiska samhälle och allt det hittar vi i tecknade serier. Därför är den här utställningen välförankrad i bibliotekets uppdrag, säger Eva Thorgilsson.

Invigningen på Svedala biliotek på lördag börjar kl. 12.00. Det blir bland annat ett författarsamtal med Jimmy Wallin som får besvara frågan hur det är att göra en tecknad serie om Svedala. Dessutom kommer Henrik Teleman från Folkets Konsthall. Han berättar om idén med ”Skåne – en dröm!” och resans gång. Självklart blir det också klassisk bandklippning. Det är Birgitta Delring, Kultur- och fritidsnämndens ordförande, som öppnar utställningen.

Serieutställningen ”Skåne – en dröm!” finns på biblioteket i Svedala den 3 februari – 1 mars 2024. Det är fri entré. 

Mer information om projektet, om orterna som skildrats och de olika serietecknarna  

Sidansvarig: Karin Rosvall