Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Inte nöjda trots högre företagsranking

Publicerad 2021-09-22 kl 10:04
Uppdaterad 2021-09-22 kl 11:13

Foto: Scandinav

Idag presenterar Svenskt Näringsliv sin årliga kommunranking när det gäller företagsklimatet. Av Sveriges 290 kommuner hamnar Svedala på plats 224 vilket är bättre än i fjol då placeringen var 236. Men ambitionen är högre. Kommunen har växlat upp näringslivsarbetet ytterligare.

— Även om det finns ljusglimtar i undersökningen är detta en blygsam placering som vi inte alls är nöjda med. Företagsklimatet är ett högt prioriterat arbete i Svedala kommun. Det handlar egentligen inte om några placeringar upp eller ner, vi har mycket högre ambition än så. Förutsättningarna finns och jag vill samtidigt poängtera att kommunen har ett väldigt bra samarbete med vårt näringslivsråd. Företagarna där är viktiga ambassadörer för ett gott företagsklimat, säger Johan Lundgren, kommundirektör i Svedala kommun.   

Svenskt Näringslivs ranking bygger främst på en enkätundersökning. Totalt har 32 000 företag fått betygsätta sin upplevelse av hur det är att driva företag lokalt och nationellt. 180 av Svedala kommuns ca 1650 registrerade företag har fått Svenskt Näringslivs enkät. 82 av dessa har svarat. På den viktiga frågan "Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i kommunen?" fick Svedala betyget 3,1 på en femgradig skala. Det är en höjning från 2020.

Annat positivt är att företagarna tycker att tjänstepersoners och politikers attityd till företagande i kommunen har blivit bättre det senaste året. Undersökningen visar också att betyget ökar inom områdena ”myndighetsutövande” samt ”service och bemötande”. Dessutom tycker deltagarna i enkäten att dialogen mellan företagare och kommunens beslutsfattare har blivit bättre precis som kommunens information till företagen.

Dock upplever företagen låg effektivitet och för lång handläggningstid när man har kontakt med Svedala kommun. För att underlätta ärendeflödet gör kommunen därför en satsning på att kunna erbjuda fler digitala tjänster som företagen efterfrågar vilket ska leda till en mer effektiv myndighetsutövning med god service. Till exempel lanseras snart en ny e-tjänst för bygglov, och mer är på gång.

– Vi har växlat upp näringslivsarbetet ytterligare, bland annat genom en delvis ny organisation. Vi vill utveckla dialogen och samverkan med företagen på ett bredare plan så att vi kan få tydliga indikationer på vad de saknar och vad de anser kan bli bättre. Det ska vara enkelt att vara företagare i Svedala kommun. Målet är ett blomstrande näringsliv omgivet av ett gott företagsklimat, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Fakta

Läs mer om Svedala kommuns enkätsvar som rankingen bygger på.  

 

Sidansvarig: Linda Holst