Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Förskollärare i Svedala nominerad till prestigefyllt pris

Publicerad 2021-09-02 kl 17:18

Katarina Järvborn, förskollärare på Marbäcks förskola i Svedala, är nominerad till lärarpriset Guldäpplet.

Katarina Järvborn som arbetar som förskollärare på Marbäcks förskola i Svedala är nominerad till det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet. Guldäpplet är ett lärarstipendium som delas ut årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Drygt hundratalet lärare har i år nominerats till det lärarpriset Guldäpplet. Det är lärare från hela landet, från förskola till gymnasium och komvux.

Katarina Järvborn är förutom förskollärare, även IKT-pedagog, utvecklingslärare och certifierad Apple teacher. Hon är nominerad till Guldäpplet för sitt sätt att använda digitala verktyg i undervisningen för att bredda och fördjupa barnens kunskaper, samt höja kvaliteten på undervisningen. Katarina ger kontinuerligt och systematiskt barnen möjlighet att använda digitala verktyg i sin vardag. Barnen pratar om idéer, prövar något nytt, gör fel och förändrar som en del i sitt lärande. På så sätt ger hon barnen förutsättningar att både få uppleva och utveckla lärandet genom digitala verktyg, en kompetens för fortsatt lärande. Genom sitt populära Instagramkonto @Forskollararen sprider Katarina sina erfarenheter till kollegor både här i Svedala kommun men även i övriga Sverige.

– Det är en stor ära att bli nominerad och att bli uppmärksammad för mitt arbete även utanför Svedala kommun. Jag har arbetat många år inom digitalisering och brinner verkligen för barnens utveckling och lärande men även för det kollegiala lärandet. Jag är tacksam över att ha en arbetsgivare som ligger i framkant och satsar på sina medarbetare. Vilket har gett mig möjlighet att utveckla min kompetens inom digitalisering, säger Katarina Järvborn.

Årets nominerade visar på att digitaliseringen nu når skolan på bred front och berikar alla ämnen. Nytt för året är att många av de nominerade är drivande i att ge hela skolan – alla elever och alla lärare – möjlighet att dra nytta av digitaliseringen.

– Både nationella beslut och pandemin kräver insatser för att de digitala stöden ska nå alla lärare och hela skolan, för att bidra till alla elevers lärande och digitala kompetens. Utvecklingen av kollegiala samarbetsformer med stöd av skolledning och huvudman är här en nyckelfaktor. Därför är det betydelsefullt att årets nominerade till lärarpriset Guldäpplet i hög grad är drivande i kollegiala samarbeten på den egna skolan, liksom nationellt, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury.

Guldäpplet har under sina tjugo år vuxit till ett professionspris, med lärarfacken som partners och jurymedlemmar. Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras den 28 september. Prisutdelningen sker i samband med firandet av Guldäpplets 20-årsjubileum i Stockholm den 28 oktober.

Sidansvarig: Linda Holst