Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Vem minskar sitt avfall mest?

Publicerad 2021-10-14 kl 15:48
Uppdaterad 2021-10-20 kl 12:01

Foto: Sysav

Nu är tävlingen Minimeringsmästarna igång. Under ett års tid ska tio hushåll i Svedala, Lomma och Kävlinge utmana sig själva att minska sitt avfall. Under året hålls fem tematräffar med tillhörande utmaningar. Vem klarar att minska sitt avfall mest?

Hemmet väller över av grejer, tiden räcker inte till och samtidigt läser vi nyheter om att vi befinner oss i en klimatkris. Det är lätt att få ångest. Men nu vänder vi på det! Hur når vi punkten där vi är nöjda med det vi redan har och samtidigt får mer tid för det som verkligen betyder något?

10 hushåll utmanas under ett år

Under ett års tid ska 10 hushåll från Svedala, Lomma, Kävlinge kommuner inspireras till att leva mer hållbart. Under året hålls tematräffar om hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil med tillhörande utmaningar. Det kan till exempel handla om att laga restmåltider eller säga nej till onödiga grejer - och köpa en begagnad present till någon nästa gång du går bort på kalas. Samtidigt ska de dela med sig av sina erfarenheter i sociala medier för att inspirera andra. Vid olika tillfällen under året väger de sitt avfall för att se hur de lyckas minska det. Tävlingen Minimeringsmästarna hålls över hela landet och arrangeras av Sysav i Sydvästra Skåne.

Från Svedala kommun är det tre hushåll som är med och tävlar om att bli Minimeringsmästare.

  • Johanna och Albin, Holmeja
  • Peo och Karin, Holmeja
  • Johannes och Mioara med sina två barn, Bara

Varför Minimeringsmästarna?

Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person. Det är nästan ett halvt ton! Per person! Ja, det är galet. Men det går att göra något åt det, och vi kan göra det tillsammans. Att minska på sitt avfall är inte bara bättre för miljön - du kan spara pengar och få mer tid till annat. Därför finns Minimeringsmästarna - ett initiativ från Göteborgsregionen (GR), som finansieras av Avfall Sverige.)

Mer information om Minimeringsmästarna

Sidansvarig: Linda Holst