Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Rädda matresterna och tävla i Resterkocken

Publicerad 2021-10-06 kl 16:46

Hur kan du rädda det torra brödet? Är ägget verkligen gammalt efter bäst före-datum? Resterkocken är tävlingen som prisar hur du på ett idérikt sätt tar tillvara matrester och minskar matsvinnet.

Laga något riktigt gott av resterna i kylskåpet, äggen med kort utgångsdatum eller frukten som håller på att skrumpna. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen pågår 1 oktober till den 1 december 2021.

Fina priser

Nytt för i år – två första pris! Segrarna i respektive kategori (årskurs F–6 och årskurs 7–9) vinner 10 000 kr till klasskassan. Plats 2-23:e vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/st). Här delas priserna ut till alla som tävlar från förskoleklass till årskurs 9. Totalt delas 25 priser ut bland de tävlande bidragen.

Vinn med hjälp av hjärtröster

Ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr) tilldelas det tävlingsbidrag som fått flest hjärtröster. Dela länken till ert bidrag med föräldrar, vänner och andra elever på skolan för att få så många röster som möjligt.

Visste du detta om matsvinn?

  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Mer information

Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, NÅRAB, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Kungälv, Svenljunga och Kristianstad. På Resterkockens hemsida kan du läsa mer om tävlingen. 

Webbplats Resterkocken

Sidansvarig: Linda Holst