Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Årets viktigaste tävling är avgjord

Publicerad 2021-10-22 kl 14:08

Årets vinnande bidrag skapat av klassen BIBO2021 med språkintroduktionselever på Nils Fredriksson Utbildning (NFU).

Ett stort grattis till klassen BIBO2021 med språkintroduktionselever på Nils Fredriksson Utbildning (NFU) som har vunnit årets bihotells-tävling!

Klassen kammar hem vinsten med motiveringen:
"Ett stort hotell med många olika rum för olika insekter, men ändå med gott om plats för just bina. Med lokalt material har ni tillsammans ritat och byggt ett färgglatt hem för våra minsta invånare. Ni har också visat att projektet på ett utmärkt sätt kan vävas in i undervisningen och inte bara bidra till ökad kunskap om bin och pollinerare, utan även inbegripa utökad språkkunskap, samarbete, färg-, material- och verktygskunskap."

Eleverna på NFU har med lokalt material ritat och byggt ett färgglatt hem för våra minsta invånare. De har också visat att projektet på ett utmärkt sätt kan vävas in i undervisningen och inte bara bidra till ökad kunskap om bin och pollinerare, utan även inbegripa utökad språkkunskap, samarbete, färg-, material- och verktygskunskap.

- Vi vill också tacka alla ni andra som deltog i tävlingen och skapade fantastiskt fina, kreativa och hemtrevliga hotell för våra minsta invånare. Och som tack tillbaka kommer ni få ekosystem-tjänsten pollinering, och därmed förmodligen större skörd av bär och frukt i era trädgårdar eller  skolgårdar, säger Jenny Ahlqvist, naturvårdsansvarig Svedala kommun.

Alla deltagare får också en påse ängsfrön som ger en vacker äng att njuta av, samtidigt som den ger lite mat åt hotellgästerna, bina.

Om tävlingen

På grund av oss människor har många naturliga boplatser försvunnit för bin och insekter. Du kan hjälpa dem genom att bygga ett hotell. Inom LONA-projektet "Biologisk mångfald i parkerna" arrangerar vi under tre år tävlingen där du tävlar om det bästa och finaste bihotellet, som du skapar själv.

På sidan Tävling bihotell får du mer information om tävlingen och hur du bygger ditt eget hotell för att hjälpa våra viktigaste pollinatörer. Vi presenterar också alla bidrag som deltog i årets tävling för inspiration inför ditt eget bygge.

Tävling bihotell

Sidansvarig: Linda Holst