Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Polisen: Intressera dig för ditt barns A-traktor eller moped

Publicerad 2021-03-24 kl 16:16

Foto: Billy Lindberg

Det är vår i luften vilket betyder att det kommer ut fler A-traktorer och mopeder på våra vägar. Under de kommande veckorna kommer därför polisen att informera på olika sätt om vilka regler som gäller för dessa fordon. Detta är också en del av åtgärderna i medborgarlöftet mellan Svedala kommun och polisen i sitt trygghetsskapande arbete.

– Har ditt barn en A-traktor eller moped som sitt intresse måste du som förälder vara lika intresserad av deras fordon som du är av ditt eget. Hur ser däcken ut, är bromsar, ljus och blinkers bra, finns det spolarvätska, är A-traktorn besiktad, är mopeden försäkrad? Engagera dig i ditt barns användning av fordonet genom att prata om vad du som förälder förväntar dig av ditt barn. Ju mer påläst och kunnig du som förälder är, desto lättare är det att hjälpa ditt barn att bli en ansvarsfull och säker trafikant, säger kommunpolis Paul Nilsson.  

De senaste åren har både polisen och kommunen fått in mycket klagomål angående ungdomars framfart med A-traktorer och mopeder i Svedala kommun. Det har varit allt från att man inte följer trafikregler, kör trimmade fordon, kör där man inte får köra till vårdslös och störande körning.

– Trafiken är en av de farligaste miljöerna man kan befinna sig i, därför måste vi tillsammans hjälpas åt att alla som rör sig i den kan känna sig trygga. Det viktigaste vi har är våra barn och därför vill vi att de rör sig i en trafiksäker miljö, men våra barn har också ett ansvar mot övriga trafikanter och där spelar din roll som förälder in, säger Paul Nilsson.

– Ni föräldrar måste hjälpa till med trafikutbildningen. Vi har lagar och bestämmelser i trafiken för att undvika trafikstörningar och trafikolyckor. Som trafikant är du skyldig att känna till trafikreglerna. När man fyllt 15 år anses man vara så gammal att man kan stå för sina handlingar, då är man alltså straffmyndig.

Polisen kommer under de kommande veckorna, på olika sätt, informera om vilka regler som gäller för A-traktorer och mopeder.

– Därefter kommer vi att genomföra kontroller i kommunen. Uppmana era barn att stanna vid poliskontroll så att de inte utsätter sig själv för onödiga risker med att försöka undkomma kontrollen.

På Transportstyrelsens webbplats finns information om moped och A-traktor samt lagarna som gäller.

Moped – webbplats Transportstyrelsen

A-traktor – webbplats Transportstyrelsen

Sidansvarig: Linda Holst