Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Vattentillgången är kritisk

Publicerad 2021-06-21 kl 10:15

Illustration: Svenskt vatten

På grund av kraftigt ökad förbrukning av vatten under de senaste dagarna i kombination med mycket varmt väder är risken stor för vattenbrist. För att undvika bevattningsförbud vädjar Svedala kommun till alla som har kommunalt vatten om att vara återhållsamma med bevattning och fyllning av pooler.

Med sommar och sol ökar vattenförbrukningen i kommunen. Nu behöver vi använda vattnet smart och hjälpas åt för att inte få problem framöver. Just nu är det viktigt att du undviker att

  • Fylla din pool, spa eller badtunna
  • Undvik att använda högtryckstvätt
  • Spola tills vattnet blir kallt - en rinnande kran gör av med 6 liter vatten per minut. Med en kanna vatten i kylen har du alltid kallt, gott vatten tillhands när du blir törstig, och slipper
    spola länge ur kranen.
  • Använda vattenspridare eller vattenslang - en vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
  • bada badkar – ta hellre en kort dusch. Det går åt cirka 150 liter vatten för att fylla ett badkar medan en dusch på 3 minuter bara gör av med 36 liter.
  • Slösa på vattnet i onödan - visste du att en rinnande kran gör av med 6 liter per minut? Stäng av kranen så sparar vi tillsammans tusentals liter vatten.

Här hittar du fler tips för att spara vatten:

Tips för att spara vatten

Om kommunens vatten

Svedala kommun får sitt vatten från Sydvatten som tar vatten från Vombsjön, det vill säga ytvatten. Sydvatten har god tillgång till vatten i sjöarna, men under våren och sommaren används det ofta extra mycket vatten. När många vattnar sina gräsmattor eller fyller sina pooler, span eller badtunnor vid samma tillfälle blir det extra ansträngt. I dessa situationer jobbar vattenverken på maxkapacitet för att hinna producera den mängd som förbrukas.

Vattenledningarna är dimensionerade för normal hushållsförbrukning för att säkerställa tillräcklig omsättning och god kvalitet på vattnet. När vi ber om sparsamhet är förbrukningen över den normala hushållsförbrukningen och vi måste hjälpas åt för att vattnet ska räcka till alla. På så sätt undviker vi ett bevattningsförbud.

Sidansvarig: Linda Holst