Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Svedala kommun högt upp i rankingen Bäst att leva

Publicerad 2021-06-18 kl 12:19
Uppdaterad 2021-06-18 kl 13:35

Foto: Anna Nordström

När tidningen Fokus rankar Sveriges 290 kommuner utifrån perspektivet ”Bäst att leva” hamnar Svedala kommun på plats 17. Jättekul tycker vi! Det innebär också ett stort kliv uppåt från förra årets 34:e plats.

Sedan sexton år tillbaka listar nyhetsmagasinet Fokus varje år Sveriges kommuner efter en mängd olika parametrar. Det handlar helt enkelt om var det är bäst att leva.

– Jag är mycket stolt över att Svedala kommun hamnar på plats 17 i en så stor och nationell undersökning som ”Bäst att leva”. Den har en bredd där många områden belyses. Resultatet är ett tecken på att vi hela tiden utvecklas och ett kvitto på att Svedala är en attraktiv kommun med möjligheter för hela livet, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Fokus har utifrån 365 statistiska sammanställningar och större kommunrankningar ställt samman hur kommunerna presterar i tolv olika huvudkategorier – bland annat arbetsmarknad, bostäder, kommunal ekonomi och trygghet.

Även utbildning är en av kategorierna och här tar Svedala kommun till och med sig in på topp 10 med en åttonde plats. Inom utbildning vägs flera aspekter in, till exempel andel behöriga till högskola, lärarlöner, lärarbehörighet och rankningar från Lärarförbundet.

Fakta om Bäst att leva  

De tolv kategorier som Fokus utgår ifrån är uppgifter om hur kommunerna klarar Agenda 2030-målen, jämförelser av kommunernas arbetsmarknad, bostäder, demografisk utveckling, demokratiska faktorer (till exempel valdeltagande och jämställdhetsfaktorer), fritid och kultur, kommunens ekonomiska förutsättningar, miljöfaktorer, sociala förhållanden, trygghetsaspekter, utbildning och mått på hur bra äldreomsorgen fungerar.

Här kan du se resultatet för hela rankingen Bäst att leva 2021 (PDF)

Sidansvarig: Linda Holst