Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Feriearbetande ungdomar håller rent i naturen

Publicerad 2021-07-02 kl 09:01

Från vänster: Marcus Nished, Ellen Löfgren, Tuva Nergård, Maja Nilsson, Emil Håkansson, Isak Billing och David Dahlgren (handledare). Foto: Martin Bard, Svedala kommun

Tidigare i veckan deltog feriearbetande ungdomar för Svedala kommun i en skräpplockarinsats på utvalda naturområden. Det är kommunen i samarbete med markägare som vill belysa vikten av att hålla vår natur ren från skräp. Vi fick en kort pratstund med ungdomarna under arbetets gång.

Initiativet till insatsen kommer från Svedalas nybildade Rekreationsgrupp. Det är en samansättning av olika kommunala enheter för att främja och utveckla kommunens många natur- och rekreationsområden i samverkan med bland annat markägare.

Tillsammans med handledaren David Dahlgren har gymnasieungdomarna tagit sig ut i naturen med fokus på att göra den bättre. Vi träffar dem vid en naturparkering på väg mot Skabersjö och Roslätt. De är iklädda kommunens neonvästar och utrustade med griptänger för att underlätta upplockningen av skräpet.

– Hittills har det blivit sex säckar med skräp och vi har bara varit på två ställen, säger David.

”Nu får de jobba på lite”, säger han med glimten i ögat, något som direkt snappas upp av ungdomarna med ett snabbt och skojfriskt mothugg.

De sex ungdomarna är alla från kommunen och de är överens om att insatsen gör gott.

– Även om jag inte är så mycket ute i naturen ser man skräp överallt. Vi måste lära barn och ungdomar som växer upp idag att man inte kan slänga skräp var man vill. Jag tänker också på djuren som lätt kan få det i sig, säger Marcus Nished.

Hur tror ni att ni kan påverka yngre att hålla naturen ren?

– Många av oss har småsyskon och de ser ofta upp till oss lite äldre. Så att berätta för dem skulle nog hjälpa som en början, säger Ellen Löfgren.

På frågan hur man som gymnasieungdom kan påverka vuxna, som är de som står för den största delen nedskräpningen, är svaret kort och koncist.

– Förhoppningsvis kan vi påverka vuxna genom att pratar om det som vi gör nu, och att uppmärksamma problemet i sociala medier. Bra om tidningar också skriver, säger Tuva Nergård.

– Kanske kan de vuxna få sig en tankeställare när de ser oss yngre jobba, fyller Ellen Löfgren i.

Med dessa tänkvärda ord lämnar vi ungdomarna och handledaren David längs vägkanten. Fler säckar med skräp blev det garanterat under dagen. Ett stort tack för det viktiga jobb ni gör!

Ungdomar plockar skräp. Foto.

Från vänster: Marcus Nished, Tuva Nergård, Maja Nilsson, Ellen Löfgren, Emil Håkansson, Isak Billing och David Dahlgren (handledare). Foto: Martin Bard, Svedala kommun

Sidansvarig: Daniel Bramsell