Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Invigning av Åkerbrukets förskola

Publicerad 2020-09-04 kl 13:34

Oksana,barn på förskolan och Joakim Ollén, vd Kunskapsporten klipper invigningsbandet. Foto: Johan Palmgren

Under fredagen, 4 september, invigde barn, personal och politiker kommunens nybyggda förskola, Åkerbrukets förskola. Under rådande omständigheter var antalet inbjudna begränsat till 50 personer.

En blåsig men fin invigning

Kristina Elvingsson, förskolerektor på Åkerbrukets förskola höll ett välkomsttal till alla som närvarade vid invigningen. Kristina lyfte fram allt gott kring förskolans personal och barn som satt i sina barngrupper på gården. Hon avslutade genom att tala om förskolans fantastiska läge där de kan följa säsongens skiftningar genom alla fönster innan hon lämnade över till Linda Allansson Wester.

Det är en unik miljö med den här omgivningen och vi försöker verkligen ta hand om arvet, minnena och den historia som finns på en plats, när vi ska utveckla den för framtiden, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande.

Barnen, pedagogerna och övriga gäster lyssnar koncentrerat på Linda som sedan lämnar över till Hans Järvestam (m) ordförande i utbildningsnämnden.

Så härligt att få vara här idag, på den här gamla fina gården. Vi vill investera i framtiden för våra barn så att de får fina miljöer. Jag vill också belysa att Svedala kommun bedriver ett fantastiskt arbete med att utveckla den pedagogiska verksamheten, säger Hans Järvestam.

Avslutningstal och bandklippning

Sista talaren för dagen är Joakim Ollén, vd för Kunskapsporten som äger, förvaltar och lät uppföra Åkerbrukets lokaler.

Det är ni barn som är de viktiga idag, tillsammans med era pedagoger och skolledning. Det som är vår mission på Kunskapsporten är att utveckla kreativa lokaler och miljöer där man kan växa, avslutar Joakim.

Tillsammans med Oksana, ett av Åkerbrukets förskolas barn klipper Joakim Ollén det blågula bandet som final på sitt tal. Därefter dansar barnen på gården med sin maskot Åke till festliga låtar som ljuder över förskolans gård.

Extern fastighetsägare

Åkerbrukets nya förskola är den första utbildningslokal som annan hyresvärd äger. Kunskapsporten heter företaget som äger, förvaltar och lät uppföra Åkerbrukets lokaler. De anlitade Peab för byggnationen.

Historik om förskolans placering

Här växte Lantbrukare Persson upp och bodde med sin familj i det befintliga boningshuset som ligger på förskolans tomt. Det var en bondgård en gång. Där förskolans lokaler ligger fanns tidigare stall, lador och andra ekonomibyggnader tillhörande en bondgård. 

Det gamla men ombyggda förrådet kallas idag Stallet, vilket gör att historien lever kvar i ny skepnad. Arkitektens första besök på gården var en riktigt blåsig dag. Han fick då tanken att huset som skulle ritas upp skulle skapa innemiljö som kändes som om den var utomhus, men skyddar mot väder och vind. Lite som ett växthus. Arbetsnamnet vid start av projektet var just Växthuset och det för våra tankar till barn som växer. 

Sidansvarig: Anna Wulff