Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Syns du (inte) finns du ( inte)

Publicerad 2020-10-27 kl 13:07

Vi uppmuntrar fler att använda reflexer i höst- och vintermörkret, för reflexer behövs, både på landet och inne i stan. Vet du att de flesta olyckor med gående sker i tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd? Gatlamporna gör nämligen att du ser, inte att du syns. Så gör dig själv och andra en tjänst – använd reflex! Har du inga? Just nu delar vi ut reflexer på biblioteken och i kommunhuset, välkommen förbi!

Visste du att:

  • en bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren.
  • om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20–30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.
  • du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2–4 gånger längre än vid normalt väglag.

Tips

  • Reflexerna syns bäst när de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen.
  • När du köper cykel, kontrollera med försäljaren att reflexerna är godkända och rätt placerade. Tyvärr händer det att cyklar säljs med dåliga reflexer. Passa också på att köpa cykelbelysning fram och bak om det inte redan ingår.
  • Fråga efter reflexer till hundar och hästar i din zoobutik.

Glöm inte att flytta över reflexen från höstjackan till vinterjackan!

Sidansvarig: Linda Holst