Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Klimatveckan – goda måltider för smak, hälsa och miljö

Publicerad 2020-10-15 kl 11:17

Poké bowl – en färg- och smakrik maträtt. Poké Bowl är streetfood från Hawaii. Foto: AdobeStock

Under vecka 43 deltar kommunens kök och restauranger på förskolor och skolor i Climate week (Klimatveckan) tillsammans med 25 andra kommuner. Detta för att uppmärksamma hur vi kan påverka matens miljöpåverkan med goda och smarta val.

Matsedeln under Climate week

  • finns här på svedala.se, sök på matsedel.
  • består både av fisk och vegetariskt men även av kött och fågel, för att visa att det går att äta en del kött och ändå vara klimatsmart.
  • är planerad för att kunna ta tillvara på eventuella rester från de andra dagarna på fredagen då skolornas matgäster får kombinera sin egen superbowl. Detta är kökets variant på Poké bowl. Grunden kan till exempel vara havreris eller potatis och sen får matgästen själv välja topping.

Mindre och bättre kött

Produktion av livsmedel kan påverka miljön både negativt och positivt. Kött är det livsmedel som påverkar mest. Därför kan det få stor effekt om man minskar köttportionerna eller byter ut några rätter till vegetariska alternativ. Enligt Livsmedelsverket äter vi för mycket rött kött för vad som är bra för både vår hälsa och miljö.

Vi väljer att servera mindre men bättre kött till våra matgäster genom att välja svenskt kött och fågel. För oss är det viktigt att gynna våra bönder, svensk djurhållning och minskad användning av antibiotika. Vi ställer krav på detta vid upphandling och följer upp. Färskt kött köper vi in från
Bondens skafferi som levererar kött från skånska gårdar och mjölken kommer från Skånemejerier.

Mer grönt på matsedeln

Att välja grönsaker efter säsong och från närområdet är klimatsmart. Många barn- och ungdomar äter för lite frukt- och grönsaker. Frukt och grönsaker innehåller många näringsämnen, bland annat vitaminer, mineraler och kostfiber som har en positiv inverkan på hälsan. Därför vill vi ge grönsaker ett större utrymme på matsedeln.

Vad händer mer under veckan?

Förutom god mat så finns det information om hållbara måltider i restaurangerna. Skolorna får tillgång till pedagogiskt material, filmer och quiz som de kan använda i klassrummen.

Mindre matsvinn och mer mat i magen

Matsvinn kallas det matavfall som är onödigt, eftersom maten hade kunnat ätas upp. Måltidsservice som ansvarar för köken i kommunen arbetar aktivt med att minska matsvinnet. De planerar matsedeln så att kockarna kan ta tillvara på resterna från dagens rätt. Resterna erbjuder kockarna som en restfest en annan dag eller använder i en ny maträtt. Under Climate week fokuserar vi ännu mer på att minska matsvinnet.

Sidansvarig: Linda Holst