Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Psykiatriambulans rullar i Svedala

Publicerad 2020-01-16 kl 16:25

Foto: eliola/Pixabay

Sedan en tid tillbaka rullar den så kallade psykiatriambulansen i sydvästra Skåne. Den som kontaktar 112 på grund av akut psykisk ohälsa, kan nu få möta psykiatrisjuksköterska och ambulanssjuksköterska redan i hemmet.

En psykiatrisjuksköterska och en ambulanssjuksköterska bemannar enheten Prehospital Akut Psykiatri (PAP) tillsammans. Uppdragen kommer via 112 och omfattar akuta psykiska tillstånd, till exempel psykoser eller suicidsituationer. Målet är snabbare och säkrare bedömningar på plats, samt ett ökat kunskapsutbyte mellan psykiatrin och den prehospitala vården.

Ett pilotprojekt under tre år

Prehospital Akut Psykiatri (PAP) är ett pilotprojekt för att ge ökad förståelse för psykisk ohälsa inom den prehospitala vården.

Projektet pågår under tre år och ska därefter utvärderas. Erfarenheterna från projektet ska användas för att utveckla det prehospitala bemötandet av patienter med psykisk ohälsa. Projektet ska också ge underlag för att avgöra om verksamheten med PAP-enheten ska bli permanent och införas i hela Skåne.

De här kommunerna täcker psykiatriambulansen 

Psykiatriambulansen är i drift alla dagar kl 15:00–01:00 och täcker kommunerna Malmö, Svedala, Skurup, Vellinge och Trelleborg.

Sidansvarig: Linda Holst