Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Vi uppmärksammar Brandman på jobbet-dagen

Publicerad 2020-09-01 kl 09:00

Malin, en av våra deltidsbrandmän i Svedala kommun. Foto: Räddningstjänsten, Svedala kommun

Idag tisdag 1 september är det Brandman på jobbet-dagen, som är en dag då vi och hela Sverige uppmärksammar och tackar all personal som arbetar som brandmän på deltid. Vi tackar även deras huvudarbetsgivare som låter dem åka iväg när de har beredskap och larmet går. Möt här några av våra deltidsbrandmän i Svedala kommun.

Under Brandman på jobbet-dagen kan du se flera av våra brandmän bära sina räddningsuniformer på sitt vanliga jobb. Här möter du några av våra duktiga deltidsbrandmän i Svedala kommun.

Malin, fastighetskötare på Svedab

Malin är fastighetsskötare på Svedab som förvaltar kommunala fastigheter för skola, förskola, idrott, samlingslokaler, kontor med mera. Hon är också brandman i vår kommunala räddningstjänst sedan snart fyra år.

Hur är det att vara på ditt vanliga jobb och samtidigt ha beredskap?

– Det går bra men man får tänka sig för lite innan man påbörjar något och ta hjälp av kollegor. Till exempel om jag måste byta ett lås, då vill man inte att dörren ska bli stående olåst om jag måste åka på larm.

Vad är det roligaste och jobbigaste med att vara deltidsbrandman?

– Jag tror att både det roligaste och jobbigaste är att man aldrig vet vad som ska hända.

Skulle du rekommendera andra att bli deltidsbrandman?

- Definitivt! Ett utmanande, krävande och fantastiskt roligt jobb.

Robert, idrottslärare i Svedala kommun

Robert har två viktiga arbeten. I huvudsak jobbar han som idrottslärare för kommunens skolelever, och sedan 2016 är han också deltidsbrandman i kommunens räddningstjänst.

Är det någon del av ditt jobb som idrottslärare som du har användning för som brandman?

– En sak jag tycker att jag har med mig är att jag är van vid att arbeta i en grupp av människor, med samarbete hänsyn och respekt.

Och tvärt om, är det någon av dina brandmanserfarenheter som du har med dig i ditt läraryrke?

– Jag har fått erfarenhet att möta människor i olika situationer i livet. Den kunskap jag har fått inom sjukvård och brandskyddsrelaterade frågor har jag också med mig på arbetsplatsen.

Skulle du rekommendera andra att bli deltidsbrandman?

- Absolut! För min del har det betytt mycket att få nya kunskaper och känna mig som en viktig kugge i ett lagbygge.

Jörgen på Sandvik SRP i Svedala

Jörgen jobbar på Sandvik SRP i Svedala, där han är elektriker. Samtidigt är han en av våra mest erfarna brandmän, med hundratals avklarade larm och hjälpinsatser under 32 år i kåren. Sandvik har en stor verksamhet i Svedala och flera av de anställda är brandmän.

Upplever du att brandmansyrket är någonting som du har nytta av även i ditt ordinarie som tekniker?

– Ja, här på Sandvik ser vi stora fördelar med att vår personal också vet hur man hanterar olyckshändelser så som bränder och akuta skador eller sjukdomsfall.

Vad är det som fått dig att stanna kvar inom räddningstjänsten i så många år?

– Intresset för arbetet och viljan att hjälp andra har varit med hela tiden. Med åren har det också skapats en stor gemenskap.

Skulle du rekommendera andra att bli deltidsbrandman?

- Absolut, det är ett intressant jobb. Särskilt för den som också vill ta hand om och hjälpa andra människor.

Om Branman på jobbet-dagen

Bakom kampanjen Brandman på jobbet-dagen står Sveriges räddningstjänster genom RRB, Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor.

Sidansvarig: Linda Holst