Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Vägen in via föreningslivet

Publicerad 2019-10-14 kl 15:05

I Sverige spelar föreningslivet en stor roll i mångas liv. Att vara en del av föreningslivet betyder mer än att bara delta i roliga aktiviteter på sin fritid. Det är även en plats för vänskap, gemenskap och ny kunskap. Därför är föreningslivet en bra väg in i det lokala samhället. I Svedala kommun har vi flera goda exempel på föreningar som arbetar på olika sätt för att välkomna nya Svedalabor.

Föreningslivet i Sverige har en unik form jämfört med i andra länder. Många som kommer nya till Sverige har erfarenhet av aktiviteter på fritiden men formen som föreningslivet organisera sig kan vara nytt för många. Därför är det viktigt för föreningar att öppna upp sina verksamheter och sänka trösklarna för att skapa bättre förutsättningar för nyanlända att bli föreningsaktiva. Att sänka trösklarna kan innebära att föreningen arrangerar öppet hus och prova på-tillfällen där hela familjen är välkommen. Ett exempel på detta är Svedala Tennisklubb som erbjuder Fun Park som är en öppen aktivitetsyta. Dit är alla välkomna, nya som gamla Svedalabor, för att umgås och vara aktiva tillsammans. Ett annat sätt att introducera sin förening för nyanlända är att anordna en NAD-aktivitet.

NAD – Samarbete mellan föreningar, kommunen och Arbetsförmedlingen

NAD som står för Nätverk, aktivitet och delaktighet är en metod som nätverket Idéburen sektor Skåne har tagit fram. Metoden bygger på ett samarbete mellan föreningar, kommuner och Arbetsförmedlingen. NAD-metoden gör det möjligt för föreningar att arrangera aktiviteter för nyanlända som ingår i etableringsprogrammet. Aktiviteterna ska fokusera på välmående, underlätta språkinlärningen och erbjuda möjligheter att bygga sociala nätverk. I Svedala kommun har vi haft en stor variation av NAD-aktiviteter med allt ifrån studiecirklar via ABF och Sensus till naturnära aktiviteter tillsammans med Bokskogens Hästkraft.

Projekt "Barnets bästa Svedala"

Vi samarbetar på olika sätt med föreningarna för att främja integrationen. Många föreningar har tagit egna initiativ och andra har i samtal med kommunens integrationskoordinator fått stöd och vägledning vid uppstart. För att utveckla samarbetet mellan oss och föreningslivet med fokus på inkludering har vi tillsammans med Föreningsrådet i Svedala startat projektet "Barnets bästa Svedala".

Kontakt

Rebecka Kjellsson, integrationskoordinator Svedala kommun, rebecka.kjellsson@svedala.se
och Sofi Andersson, NAD, sofi.andersson@skaneidrotten.se.

Sidansvarig: Linda Holst