Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Så blev Svedalaeleverna bäst i Sverige på att gå och cykla till skolan

David Svensson, tidigare lärare på Röda skolan. Foto: Svedala kommun

Den tidigare Röda skolan i Svedala vann 2018 den nationella tävlingen ”Gå och cykla
till skolan”. Vinstsumman var på 15 000 kr. Här får vi ta del av läraren David Svenssons berättelse om hur de lyckades mobilisera sig för en aktiv skolväg.

Hej David, hur gjorde ni för att bli bäst i Sverige på att gå och cykla till skolan?

– Helt ärligt så gjorde vi egentligen inget märkvärdigt för att vinna. Vi var duktiga med att påminna varandra, både lärarna och eleverna. Det var även många av eleverna som tog sällskap med varandra till och från skolan. Några gånger i veckan gick vi även igenom hur många poäng vi hade samlat in den dagen eller veckan och berömde eleverna för deras insats, på så sätt blev det till en grej. Jag tror det är lätt att man bestämmer sig för att delta och efter en tid nästan glömmer man det. Prissumman på 15 000 kr gick till gemensamma aktiviteter som bowling, heldag med tävlingar och pizzabuffé för de deltagande klasserna, berättar David Svensson.

När det gäller framgångstips tror jag att det är viktigt att man stöttar varandra. Det är lätt att glömma bort att till exempel skriva ned sina poäng. Det är viktigt att eleverna får feedback ofta och att lärarna visar intresse för det, annars kan eleverna tappa intresset, fortsätter David att berätta.

Hur har det gått sedan tävlingen avslutades?

– Överlag fortsatte de flesta eleverna att gå eller cykla till skolan, det blev ingen markant skillnad när tävlingen var över, säger David.

Tack David för din tid, och tack till all inblandad personal och elever.

Publicerad 2019-10-03 kl 15:11
Sidansvarig: Linda Holst