Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Vad gör du om din vardag vänds upp och ner – Om din krisberedskap

Broschyren Om krisen eller kriget kommer. Foto: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

I samband med Krisberedskapsveckan som äger rum denna vecka, 6–12 maj 2019, vill vi informera om hur du kan förbereda dig om viktiga samhällsfunktioner som el-, vatten- och telekommunikationer slutar att fungera. För att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation.

Budskapet under kampanjvecka är Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? och syftar till att väcka tankar om din egna beredskap och ansvar för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner plötsligt inte fungerar som vanligt.

Din hemberedskap

Här är fyra filmer där armbryterskan Heidi Andersson visar enkla tips för dig för att skaffa en hemberedskap för hushållet inom områdena: mat, värme, vatten och kommunikation.

Filmer om hemberedskap:

 1. Film hemberedskap mat
 2. Film hemberedskap värme
 3. Film hemberedskap vatten
 4. Film hemberedskap kommunikation

På webbplatsen dinsäkerhet.se hittar du mer nyttig information om hur du förbereder dig inför kris och krig samt hur du upplever ett säkrare hem och fritid.

Webbplats dinsäkerhet.se

Broschyr Om krisen eller kriget kommer

I samband med förra årets Krisberedskapsvecka skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla hushåll. Utskicket gjorde de på uppdrag av regeringen som vill att vi alla ska vara bättre förberedda på att hantera allt från allvarliga olyckor och extremt väder till it-attacker och ytterst krig. 

MSB har även publicerat broschyren digitalt och även med text på lättläst svenska, inläst på svenska och engelska samt översatt till 13 språk. Alla versioner finns publicerade på webbplatsen dinsäkerhet.se.

Hur kommunicerar kommunen vid större händelser eller kriser?

Här på svedala.se får du information om viktiga telefonnummer och hur vi kommunicerar med dig som invånare vid större händelse eller kris.

Träffa Svedala civilförsvarsförening och Frivilliga resursgruppen Svedala (FRG) utanför affären

Under Krisberedskapsveckan träffar du Svedala civilförsvarsförening och Frivilliga resursgruppen Svedala (FRG) utanför ICA, Hemköp och Matöppet i Bara, Klågerup och Svedala. Där informerar de om kris och hemberedskap och svarar på dina frågor om broschyren "Om krisen eller kriget kommer", som du fick i din brevlåda förra året.

Fredag 10 maj

 • ICA i Bara kl 15:00–19:00
 • Hemköp i Svedala kl 14:00–19:00
 • ICA i Svedala kl 14:00–19:00

Lördag 11 maj

 • ICA i Bara kl 10.00–14:00
 • Matöppet i Klågerup kl 10:00–14:00
 • Hemköp i Svedala kl 10:00–15:00
 • ICA i Svedala kl 10:00–15:00
Publicerad 2019-05-09 kl 14:52
Sidansvarig: Linda Holst