Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Ny telefonlinje för personer som utövar våld mot sin partner

Annons: Länsstyrelserna i Skåne och Stockholm .

020-555 666. Det är telefonnumret till telefonlinjen "Välj att sluta", som ska hjälpa personer som vill sluta utöva våld i nära relationer. Idag, 4 februari, öppnar telefonlinjen som är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Skåne och Stockholm samt Manscentrum Stockholm.

Över 12 000 fall av våld i nära relationer anmäldes till polisen 2017, visar den senaste statistiken från BRÅ. Tidigare insatser från samhället och frivilligorganisationer har främst riktat sig till de våldsutsatta. Syftet med telefonlinjen är att minska våldet genom att fånga upp den som utövar våld mot sin partner.

- Alla som utsätts för våld ska så klart få hjälp och stöd. Men vi kan inte längre blunda för orsaken till problemet. För att nå förändring måste vi även fokusera på behandling av våldsutövaren, säger Christina Ericson utvecklingsledare mot våld i nära relationer vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Utbildade terapeuter från Manscentrum Stockholm svarar i telefonen. Den som ringer får stöd i stunden, men uppmanas också att söka mer långtgående hjälp och behandling hos en verksamhet i sin hemkommun.

Telefonlinjen är ett pilotprojekt i Stockholms och Skånes län som pågår fram till december 2020.

  • Telefonnumret till "Välja att sluta" är 020-555 666.
  • På deras webbplats finns mer information om telefonlinjen och pilotprojektet.

Webbplats "Välj att sluta"

Publicerad 2019-02-04 kl 10:02
Sidansvarig: Linda Holst