Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Fira in nya året 2020 på ett tryggt och säkert sätt

Publicerad 2019-12-27 kl 07:02

Foto: Pixabay

Att använda fyrverkerier kan vara festligt och anses höra högtiden till. Men tänk alltid på att både människor och djur kan bli rädda för ljudet som fyrverkerier medför. I Svedala kommun finns regler för hur och när fyrverkerier får lov att användas. Raketer med styrpinne liksom smällare är förbjudet i hela landet. Vi ger också tips för att undvika olyckor på nyårsnatten.

Att använda fyrverkerier på offentlig plats kräver tillstånd av polisen med undantag för användande på nyårsafton 31 december från kl 18:00 till nyårsdagen 1 januari kl 02:00. 

Observera att du måste vara minst 18 år för att få köpa och hantera utomhusfyrverkerier. Det framgår av lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE).

Den som är över 18 år och hanterar fyrverkerier på ett oaktsamt sätt kan det bli brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor enligt 7 §.  I lagtexten framgår att ”den som hanterar fyrverkerier har en skyldighet att förebygga och begränsa skador på liv, hälsa, miljö eller egendom genom brand och explosion. 

Förbjudna områden för fyrverkerier

Det är förbjudet att använda fyrverkerier i närheten av boendena Toftaängen, Holmagården, Stella och Nova i Svedala samt Solgården i Klågerup. Det är även förbjudet att använda fyrverkerier i närheten av begravningsplatser och kyrkogårdar. 

Adress boenden

Raketer med styrpinne förbjudna

Sedan den 1 juni 2019 är raketer med styrpinne förbjudna att använda utan tillstånd och rätt utbildning. Anledningen är att olycksstatistik visat att riskerna vid användning av fyrverkerier med styrpinne är för stora för att de ska kunna säljas fritt. Däremot är enklare produkter som tomtebloss och marksnurror tillåtna, och även bengaliska eldar och fyrverkeritårtor som står upprätt och inte behöver förankras.

De nya bestämmelserna omfattar, enligt polisen, all användning av raketer med styrpinne, oavsett när dessa är inköpta. Om du har raketer kvar från förra året är det alltså inte tillåtet att använda dessa längre, så länge inte du har rätt tillstånd och utbildning.

För att få tillstånd för "användning av explosiv vara" krävs att man genomgår en B- eller C-utbildning hos en av MSB godkänd utbildningsanordnare. Dessa utbildningar riktar sig främst mot yrkesmässiga användare och är omfattande med både teori och praktik.

Tips för ett säkert nyår

Tipsen kommer från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i samarbete med Brandskyddsföreningen och Polisen.

  1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
  2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  4. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs. 
  7. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.
  8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Fler bra tips!

Läs mer om regler, riktlinjer och säkerhet för fyrverkerier på MSB och polisens webbplatser samt på dinsäkerhet.se.

Ska du sälja fyrverkerier?

Fyrverkerier och fyrverkeriförsäljning

Gott nytt år!

Tack för att du tog dig tid att läsa igenom den här viktiga informationen. Vi vill passa på att önska dig ett gott slut och ett gott nytt år. Var rädda om varandra!

Sidansvarig: Linda Holst