Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

EU-medborgare som vill rösta i valet till Europaparlamentet 26 maj 2019

Illustration: Valmyndigheten

Du som är EU-medborgare och folkbokförd i Sverige kan välja om du vill rösta i EU-valet i Sverige eller i det land där du är medborgare. För att få rösta måste du stå med i ett lands röstlängd.

Om du vill rösta i Sverige kan du stå kvar eller anmäla dig till den svenska röstlängden. Om du vill rösta i det land där du är medborgare ska du anmäla utträde ur den svenska röstlängden. Du tas istället med i röstlängden i det land där du är medborgare.

EU-medborgare i Sverige har fått brev från Valmyndigheten

Valmyndigheten skickade i mars 2019 ett brev med information till alla EU-medborgare som är folkbokförda i Sverige. Brevet skickades till de adresser som vid tidpunkten fanns registrerade i Skatteverkets folkbokföringsregister.

Anmälan om upptagning i den svenska röstlängden

Om du är EU-medborgare och vill finnas med i den svenska röstlängden men inte är anmäld till den sedan tidigare ska lämna in blanketten "Anmälan till den svenska röstlängden" till länsstyrelsen.

Blankett "Anmälan till den svenska röstlängden" på Valmyndighetens webbplats

Anmäla utträde ur den svenska röstlängden

Om du är EU-medborgare och sedan tidigare är anmäld till den svenska röstlängden men vill gå ur den ska lämna in blanketten "Utträde ur den svenska röstlängden" till länsstyrelsen. Om du anmäler utträde från den svenska röstlängden kan du inte rösta i det svenska Europaparlamentsvalet. Du tas istället med i röstlängden i det land där du är medborgare.

Blankett "Anmäla utträde ur den svenska röstlängden" på Valmyndighetens webbplats

Tidsfrist

Observera att anmälan om upptagning eller utträde ur den svenska röstlängden måste göras senast fredag 26 april till länsstyrelsen. Alla blanketter finns på valmyndighetens webbplats.

Webbplats Valmyndigheten

Other languages

At Valmyndigheten you will find information about voting registration if you are a citizen of a EU Member State other than Sweden.

Website Valmyndigheten

Publicerad 2019-04-15 kl 15:46
Sidansvarig: Linda Holst