Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Några kloka tips för att förhindra inbrott

Den mörka årstiden gör att det finns en högre risk att få inbrott i bostaden. Här kommer lite tips från Svedala kommuns trygghetsvärdar i samarbete med Polisen.

Om du exempelvis ska resa bort, börja med att berätta det för dina närmaste grannar så att de kan hålla ett extra öga på ditt boende. Be någon tömma brevlådan. Detta för att inte brevlådan ska bli överfull och sända ut signaler till tjuven om att ingen är hemma. Var försiktig på sociala medier att berätta att du är ute och reser. Tjuvar har också Facebook!

Larm och DNA-märkning avskräcker

Lås in värdesaker, låt inget av värde ligga framme. Ett larm är också en bra investering. Nu finns även något som heter DNA-märkning, detta har visat sig ha en bra och avskräckande effekt. Se polisens hemsida https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/markdna/

Tända lampor

Ett annat bra sätt att lura tjuven på är att installera timer på några olika lampor i hemmet som tänds och släcks vid olika tillfällen, också detta för att det ska se ut som att någon rör sig i hemmet.

Tänk på att begränsa vad som med lätthet kan ses genom fönster, installera lampor som tänds då någon närmar sig ditt hem, detta gör det lättare för grannar eller förbipasserande att uppmärksamma om något udda pågår.

Om du har hemtelefon är det viktigt att inte tala in på telefonsvararen att du är bortrest, det är som att berätta för tjuven att det är fritt fram. Idag har vi bra möjligheter att svara i telefon genom kopplingar till våra mobila telefoner, nyttja detta så vet du vem som ringer och varför.

Viktigt att tänka på för villaägare

Om du bor i villa eller radhus är det viktigt att be någon skotta snö och göra fotspår kring huset, slänga sopor i din soptunna emellanåt. Om möjlighet finns så be gärna en granne att parkera sin bil på din uppfart. Hus med bilar är inte lika intressanta för tjuvarna.

Grannsamverkan

Kontrollera hur det ligger till med Grannsamverkan. Detta går ut på att de boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet. Denna typ av samverkan och hjälp mellan boende i området kan hålla tjuvarna borta och få bostadsinbrotten att minska. Har du frågor om grannsamverkan, kontakta gärna Jan-Ingvar Nilsson, jan-ingvar.nilsson@polisen.se, 114 14. 

Appar

Använd gärna olika appar som finns att ladda hem för att komma igång med grannsamverkan. Dessa appar är ofta gratis men väl så effektiva. Det finns flertalet som är bra att använda, till exempel Coyards, Carehood, TUVA, Safeland – det är bara att välja den som fungerar bäst för ditt hushåll, givetvis fungerar det bra med andra appar också men dessa och många fler är specialutvecklade för att inte vara öppna med information som till exempel Facebook är.

Frågor om grannsamverkan och andra trygghetsåtgärder

Kontakta gärna Jan Ingvar Nilsson, kommunpolis, jan-ingvar.nilsson@polisen.se, 114 14 eller lämna ett meddelande till Svedala kommuns trygghetsvärdar via vår e-tjänstportal.
E-tjänst trygghetsvärdarna

Publicerad 2018-12-27 kl 11:46
Sidansvarig: Nina Gilljam
Uppdaterad 2018-12-28 kl 11:31