Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande
Tillbaka till nyhetslistan

Låna elcykel hos kommunen

Foto: Scandinav/Jörgen Wiklund

Nu erbjuder vi dig som kommuninvånare att låna elcykel! Vi hoppas att du tycker detta är ett bra tillfälle att antingen prova en elcykel för första gången eller eftersom du behöver låna en cykel. Genom att välja cykel istället för bil bidrar du till bättre miljö och renare luft. Med hjälp av en elcykel kommer du fram snabbare och det är lättare att cykla långt, i backar och i motvind. Lånetiden är fem dagar och elcykeln hämtas på onsdagar och lämnas på måndagar kl 08:00-09:00.

Kommunens elcyklar

Våra två elcyklar som du kan låna är av märket Crescent, med ställbar sadel och cykelkorg. Du ordnar själv med cykelhjälm. En depositionsavgift på 500 kr kommer att tas ut och ska täcka onormalt slitage och ovarsamhet, detta gäller dock inte vid punktering. Avgiften kan endast betalas med kort när cykeln hämtas hos Kundservice i kommunhuset. Pengarna återbetalas när cykeln lämnas tillbaka i samma skick som när den hämtades ut. Elcykeln ska förvaras inlåst nattetid. Läs även det avtal som ska skrivas på innan cykeln lånas. Glöm inte att visa legitimation.

Boka elcykel

Cykeln bokas genom att kontakta Kundservice på 040-626 80 00. Cykeln hämtas på kommunhuset i Svedala (Åbjörngatan 7) onsdagar kl 08:00 - 09:00 och återlämnas följande måndag kl 08:00 - 09:00, vilket innebär att lånetiden är fem dagar. Kontakta Kundservice om det skulle uppstå problem med elcykeln, fel upptäcks, eller om du har frågor under utlåningstiden.

Att cykla elcykel

Det finns en on/off-knapp för eldriften samt sju växlar. Elmotorn ger dig assistans upp till 25 km/h, därefter slås den av. Vid bromsning kopplas eldriften ur. Vi rekommenderar att eldriften kopplas ur vid låga hastigheter, rödljus, snirklig cykling eller liknande eftersom den vid dessa tillfällen kan dra iväg lite oväntat då du börjar trampa. För att eldriften ska hjälpa till måste du trampa hela tiden.

Batteri

Batteriet ska laddas i inomhusklimat över cirka 17 grader, laddningskabel medföljer (batteriet tas av med hjälp av nyckel). Den genomsnittliga räckvidden är 40-60 km. Om du tycker att batteridriften laddar dåligt – har batteriet blivit fulladdat inomhus – se över handbromsen så att den inte ligger emot hjulet. Så fort handbromsen ligger emot stänger eldriften av.

Nycklar

Det finns tre nycklar till elcykeln. En nyckel går till själva cykellåset, precis som på en vanlig cykel, vid bakhjulet. Den andra nyckeln går till batteriet som tas av när det ska laddas. Den tredje nyckeln går till vajerlåset.

Tips

Vi har några tips till dig som förhoppningsvis ger dig inspiration och lust att ta tillfället att testa på cykling, kanske med en av våra elcyklar.

Tips om cykling

Utvärdering

När du lämnar tillbaka elcykeln (glöm ej batteri och laddare) lämnar du också in utvärderingen som du fick vid hämtningen.

Ha en trevlig cykeltur och cykla försiktigt!

Publicerad 2017-07-14 kl 15:20
Sidansvarig: Nina Gilljam