Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande
Tillbaka till nyhetslistan

Skiner solen i Bara?

Solkraftverk på Bara Mineralers tak. Foto: Bara Mineraler

Det tror de i alla fall på Bara Mineraler, företaget som just nu bygger ett ordentligt solkraftverk på sina tak. 1 000 kvadratmeter solceller med en total effekt på 200 kW ska generera närmare 180 000 kWh miljövänlig el om året framöver. För tillfället är detta det största takbaserade solcellsanläggning som EON har byggt i Sverige. Många andra följer efter, så att vara störst kommer nog bara att vara ett rekord Bara Mineraler innehar en kort tid.

- Solcellerna kommer att täcka cirka en tredjedel av vårt elbehov, säger Susanna Bondeson, VD för Bara Mineraler. 

Susanne berättar vidare att denna satsning ligger i linje med deras profil. Bara Mineraler tillverkar och förädlar en rad produkter som alla minskar miljöbelastningen i de branscher de verkar. De arbetar både med produkter för hortikultur, anläggning och byggande.

- Satsningen på solel är lönsam för oss som företag eftersom solen skiner när vi jobbar. Då kan vi använda elen direkt i produktionen och kommer att sälja överskottsel endast på helgerna.
Främst handlar det om att dra vårt strå till stacken för en bättre miljö, samtidigt som det känns väldigt bra att till stor del vara självförsörjande på el, avslutar Susanna.

Mer information på Bara Mineralers webbplats

Publicerad 2017-07-07 kl 10:08
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2017-07-07 kl 10:21