Stäng

Pressmeddelande: Svedala kommun ökar igen i undersökning om företagsklimatet

Näringslivschef Kosovar Gashi. Foto: Niklas Michin Aristoy

I Sveriges Kommuner och Regioners årliga mätning av företagsklimatet stiger Svedala kommuns totalbetyg för andra året i rad. Det är dessutom kommunens bästa resultat sedan 2017 då man började delta i undersökningen. Resultatet innebär också att Svedala kommun stiger i totalrankingen, från plats 144 till 112. Detta visar Insikt 2021 som presenterades av Sveriges Kommuner och Regioner idag.

Servicemätningen "Insikt – Öppna jämförelser: företagsklimat" av Sveriges Kommuner och Regioner är en av flera insatser som Svedala kommun gör för att utvärdera och utveckla företagsklimatet. Det är en enkätundersökning och många företagare i Svedala kommun har svarat på enkäten för 2021. Resultatet visar att totalbetyget har ökat från 70 till 74 i nöjd-kund-index (NKI) vilket gör att kommunen tydligt hamnar i resultatkategorin ”Högt”.

– Det är glädjande att se att vårt målinriktade utvecklingsarbete uppskattas. Resultatet ger oss värdefull input och stärker oss i vårt fortsatta arbete framåt. Vi vill ge Svedalas invånare och företagare bästa möjliga service, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M).

I undersökningen har en enkät skickats till företagare som haft ett avslutat myndighetsärende med kommunen under mätåret 2021. Här mäts kommunens myndighetsutövning och service inom sex områden – brand, bygg, miljö, markupplåtelse, livsmedel och servering.

Jämfört med 2020-års mätning ger företagen Svedala kommun högre betyg inom i stort sett alla serviceområden. Bygglov ökar dessutom rejält och hamnar därmed i högsta resultatkategorin – ”Mycket högt”. Här är företagen nöjda med allt från information och bemötande till effektivitet och tillgänglighet. Även markupplåtelse ökar mycket. 

– Vi ser flera fina förflyttningar inom våra myndighetsområden och totalbetyget. En extra eloge till bygglovssidan, med miljö- och byggchef Anna Cedergren i spetsen, som uppnår ett högt betyg. Jag tycker detta är ett tydligt kvitto på att kommunen värdesätter våra företagare i kommunen genom att realisera ambitionen som en attraktiv näringslivskommun i praktiken. Väldigt kul att se, säger Kosovar Gashi, näringslivschef på Svedala kommun.

Bara på ett område i undersökningen får Svedala kommun sämre resultat jämfört med tidigare år – det är brandskydd.

– Lika viktigt som att lyfta framgångarna, lika viktigt är det att fokusera på förbättringsområden. Resultatet för brandskydd har på senare år försvagats. Vi behöver utvärdera vad det beror på för att på bästa sätt vända trenden och hämta upp det vi har tappat. Detta är något vi ska försöka ta tag i omgående, säger Kosovar Gashi.

Dokument

Rapporten Insikt Svedala kommun 2021

Pressfoto

Ladda ner högupplöst pressfoto för fri publicering. Ange fotograf Niklas Michin Aristoy, Svedala kommun. 

Pressfoto Kosovar Gashi, näringslivschef Svedala kommun

För mer information

Kosovar Gashi, näringslivschef på Svedala kommun, telefon 070–947 81 46, kosovar.gashi@svedala.se

Publicerad 2022-04-21 kl 14:05
Sidansvarig: Linda Holst
Uppdaterad 2022-04-21 kl 14:19